Deneysel varikosel modeli oluşturulan sıçanlarda melatoninin tedavi edici etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the therapeutic effect of melatonin in rats with experimental varicocele model
  1. Tez No: 806976
  2. Yazar: ESRA ÖNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KARABULUT, DOÇ. DR. NUMAN BAYDİLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Melatonin, Rat, Varicocele
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Varikosel, infertilite sebebiyle hekime başvuranların ortalama % 30-40'ında rastlanan, testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların varisleşmesidir. Bu çalışmada deneysel varikosel modeli oluşturulan sıçanlarda melatoninin tedavi edici etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 40 adet yetişkin Wistar albino türü sıçan her grupta 10 hayvan olacak şekilde Kontrol grubu (K), Melatonin grubu (M), Varikosel grubu (V), Varikosel+Melatoningrubu (V+M) planlandı. Varikosel, deneyin ilk günü abdominal bölge açılarak sol renalven 0.8 mm'lik bir metal tel kullanılarak 4-0 ipek sütur ile daraltılarak, metal tel çekildikten sonra hayvan kapatılarak (3-0 ipek sütur ile) 60 gün bekletilerek oluşturuldu. Melatonin 61. gün 10 mg/kg ip (intraperitoneal) olarak 24 saat arayla 7 gün uygulandı. Deney hayvanlarından alınan kan serumlarından ABP, FSH, LH, Testesteron, Melatonin hormonları ve total antioksidan (TAS) ve total oksidan (TOS) seviyeleri değerlendirildi. GADD34, GADD45, GADD153 antikorları ile immünohistokimyasal boyama yapıldı. Ayrıca testis dokularında StAR ve GDNF gen ekspresyonları incelendi. Histolojik değerlendirme için testis dokusu hematoksileneozin ile boyanarak kesitleri alındı. Alınan kesitlerde seminifer tübül çapı, seminifer epitel kalınlığı, Jonhsen's testiküler biyopsi skoru (JTBS) uygulandı. Sonuçlarımıza göre V grubu testis ağırlıklarında, seminifer tübül çapında, JTBS skorunda azalma gözlendi. GADD34, GADD45g ve GADD153 proteinleri V grubunda artış gösterdi. V grubunda testosteron, TAS seviyesinde azalma gözlenirken, TOS seviyesinde artış gözlendi. V grubunda testesteron, FSH, ABP, melatonin seviyelerinde azalma gözlenirken LH seviyesinde artış gözlendi. StAR ve GDNF gen ekspresyonu da V grubunda azaldı. Melatonin uygulanan V+M grubunda ise histolojik, immunohistokimyasal ve gen ekspresyonu analizlerinin yanı sıra biyokimyasal parametrelerde de iyileşme sağlandığı gözlendi. Çalışmamızın verilerine göre melatoninin varikoselin sebep olduğu testis hasarında etkili bir antioksidan olarak görev yapabileceği ve seminifer tübül histolojisinde etkili olabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelime: Melatonin; Sıçan; Varikosel.
Özet (Çeviri)
Varicocele is the varicose veins that drain the blood in the testicles, which is seen in approximately 30-40 % of those who apply to the doctor witht he problem of infertility. Deterioration of testicular temperature affects testicular functions and impairs sperm and testosteron production by accumulating of toxicsubstances in dirtyblood in the testis and disrupting testicular bloodf low. In this study, it was aimed to evaluate the therapeutic effect of melatonin in rats with an experimental varicocele model. In this study, the Control group (K), Melatonin group (M), Varicocele group (V), and Varicocele+Melatonin group (V+M) were planned as 40 adult Wistar albino rats with 10 animals in each group. Varicocele was created on the first day of the experiment by opening the abdominal region, narrowing the left renal vein with a 4-0 silk sutureusing a 0.8 mm metal wire, and closing the animal after pulling the metal wire (with 3-0 silk suture) and keeping it for 60 days. On the 61st day, melatonin was administered as 10 mg/kg ip for 7 days with 24-hour intervals. ABP, FSH, LH, Testosterone, Melatonin hormones and total antioxidant (TAS) and total oxidant (TOS) levels were evaluated from blood serums taken from experimental animals. Immunohistochemical staining was performed with GADD34, GADD45, GADD153 antibodies. In addition, StAR and GDNF gene expressions in testis tissues were examined. For histological evaluation, testicular tissue was stained with hematoxyleneosin and sections were taken. Seminiferous tubule diameter, seminiferous epithelial thickness, Johnsen's testicular biopsy score (JTBS) were applied in the sections taken. According to our results, a decrease was observed in group V testes weights, seminiferous tubule diameter and JTBC score. GADD34, GADD45g and GADD153 proteins were increased in group V. While testosterone and TAS levels decreased in group V, an increase was observed in TOS levels. While testosterone, FSH, ABP, and melatonin levels decreased in group V, an increase was observed in LH levels. StAR and GDNF gene expression were also decreased in group V. In the V+M group administered melatonin, improvement was observed in biochemical parameters as well as histological, immunohistochemical and gene expression analyses. According to the data of our study, it was concluded that melatonin may act as an effective antioxidant in testicular damage caused by varicocele and may be effective in the histology of seminiferous tubules.