Türkiye'deki çevreci sivil toplum kuruluşlarının politika yapımı ve uygulamalarına etkisine ilişkin görüşler
The impact of environmental non-governmental organizations in Türkiye in policy making and implementation of governments
  1. Tez No: 807141
  2. Yazar: ZEYNEP SÖYLEMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Sorunları, STK, Çevreci STK, Politika, Environment, Environmental Issues, NGO, Environmental NGO, Policy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'deki çevreci STK'ların politika yapımı ve uygulamalarına etkisine ilişkin Ankara'da yaşayan bireylerin görüşlerinin incelenmesidir. Bu çalışmada nicel araştırma tekniklerinden olan tarama uygulanmıştır. Bu araştırmanın evrenini Ankara ilinde yaşayan 18 yaş üstü 427 birey oluşturmuştur. Örneklem kolayda örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Ankete ise 01/01/2023 – 15/03/2023 tarihleri arasında Ankara İlinde yaşayan 18 yaş üstü 427 birey katılmıştır. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu ve anket uygulanmıştır. Google form uygulaması üzerinden toplanan nicel veriler IBM SPSS Statistics 26 sürümlü programına aktarılmış, faktör analizi yapılmış ve normal dağıldığı görülen veriler parametrik testlerle analiz edilmiştir. Katılımcıların cinsiyete, eğitim durumlarına, çalışma ve STK'da çalışma veya gönüllü olma durumuna göre Türkiye'deki çevreci STK'ların politika yapımı ve uygulamalarına etkisine ilişkin görüşlerinde anlamlı düzeyde bir farklılık görülmüştür. Ancak katılımcıların yaş ve medeni durumlarına göre Türkiye'deki çevreci STK'ların politika yapımı ve uygulamalarına etkisine ilişkin görüşlerinde anlamlı düzeyde bir farklılık bulunmamıştır. Çalışma sonucunda katılımcıların hükümetlerin politika yapımında ve uygulamalarında Türkiye'deki çevreci STK'ların etkisinin olduğu görüşüne katıldığı saptanmıştır. Katılımcıların kurumların yeni çevre politikası yapması ve uygulaması için etkili olan faktörlere bakıldığında ilk sırada yasal düzenlemeler yer almaktadır. Ayrıca kurum ve kuruluşlar çevre ile ilgili politika yapma ve uygulama sürecinde ağırlıklı olarak yaşadığı problemlerin başında toplumun duyarsızlığı yer almaktadır. Bu nedenle ilköğretim yıllarından itibaren çocukların eğitim müfredatlarına çevre sorunları ile ilgili ünitelerin eklenmesi gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the views of citizens living in Ankara on the impact of environmentalist non-governmental organizations in Turkey in policy making and implementation of governments. In this study, scanning, which is one of the quantitative research techniques, was applied. The population of this research consisted of 427 individuals over the age of 18 living in Ankara. The sample was selected by convenience sampling method. On the other hand, 427 people over the age of 18 living in Ankara province participated in the survey between 01/01/2023 and 15/03/2023. In the research, demographic information form and questionnaire developed by the researcher were applied. Quantitative data collected over the Google form application were transferred to the IBM SPSS Statistics 26 version program, factor analysis was performed and the data that were found to be normally distributed were analyzed with parametric tests. There was a significant difference in the views of environmental non-governmental organizations in Turkey regarding the influence of governments in policy making and implementation, according to the participants' gender, educational background, working and working in an NGO or volunteering. However, according to the age and marital status of the participants, there was no significant difference in the views of environmental non-governmental organizations in Turkey regarding the influence of governments in policy making and implementation. As a result of the study, it was determined that the participants agreed with the opinion that the environmentalist non-governmental organizations in Turkey have an impact on the policy making and implementations of the governments. Considering the factors that are effective for the participants to make and implement a new environmental policy, legal regulations are in the first place. In addition, the insensitivity of the society is at the forefront of the problems faced by institutions and organizations in the process of making and implementing environmental policies. For this reason, it has been suggested that units related to environmental problems should be added to the education curriculum of children starting from the primary school years.