İnhalasyon tedavisi sırasında çocuklara bilgilendirici animasyon izletmenin anksiyete ve korku üzerine etkisi
The effect of watching informative animations on anxiety and fear during inhalation therapy
  1. Tez No: 807665
  2. Yazar: MUKADER KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA KURUDİREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon, anksiyete, çocuk, inhalasyon, korku, hemşirelik, Animation, anxiety, child, fear, inhalation, nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, inhalasyon tedavi sırasında çocuklara bilgilendirici animasyon izletmenin anksiyete ve korku üzerine etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırma, Kasım 2022- Haziran 2023 tarihleri arasında randomize kontrollü deneysel tipte gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini, Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk Acil servisine başvuran, tanı ve tedavi için inhalasyon tedavisi uygulanma kararı alınan çocuklar ve ebeveynleri oluşturdu. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden araştırma kriterlerine uyan, 35 animasyon grubu ve 35 kontrol grubu olmak üzere toplam 70 çocuk ve ebeveyni oluşturdu. Animasyon grubuna inhalasyon hakkında bilgilendirici animasyon izletildi. Kontrol grubuna rutin uygulama dışında herhangi bir girişim uygulanmadı. Verilerin toplanmasında“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Wong-Baker Yüz İfadelerini Derecelendirme Ölçeği (WB-YİDÖ)”ve“Çocuk Korku Ölçeği (ÇKÖ)”kullanıldı. Verilerin analizinde, yüzdelik dağılımlar, ortalama, standart sapma, Pearson ki-kare testi, varyans analizi kullanıldı. Araştırmada etik ilkelere sadık kalındı. Bulgular: Animasyon grubunda çocuklarda anksiyete puan ortalaması inhalasyon tedavisi öncesinde 3.71±.99, sonrasında 2.20±1.08 olup anksiyete puan ortalaması farkı istatiksel olarak anlamlıdır (p0.05). Animasyon grubunda çocuklarda korku puan ortalaması inhalasyon tedavisi öncesinde 2.94±.84, sonrasında 1.46±.92 olup korku puan ortalaması farkı istatiksel olarak anlamlıdır (p0.05). Sonuç: İnhalasyon tedavisi sırasında çocuklara bilgilendirici animasyon izletme çocukların anksiyete ve korkusunu azaltmıştır. İnhalasyon tedavi öncesinde görme duyusuna yönelik non-farmakolojik yöntemlerin, anksiyete ve korkusunu azaltmak için uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The objektive of the study is to examine the effect of watching informative animations on anxiety and fear during inhalation therapy. Materials and Methods: The study was conducted in a randomized controlled experimental type between November 2022 and June 2023. The study population consisted of children and their parents who applied to Atatürk University Health Research and Application Center Pediatric Emergency Service in Erzurum and decided to apply inhalation therapy for diagnosis and treatment. The study sample consisted of a total of 70 children and their parents, 35 animation group and 35 in the control group, who met the research criteria and accepted the research. Animation group was shown an informative animation about inhalation. No intervention was made to the control group except for routine practice. In the data collection,“Introductory Information Form”“Wong-Baker Rating Scale for Facial Expressions (WB-FLS)”and“Child Fear Scale (CDS)”were used. Percentage distributions, mean, standard deviation, Pearson chi-square test, analysis of variance were used in the analysis of the data. Ethical principles were adhered to in the research. Results: The mean anxiety score of the children in the animation group was 3.71±.99 before the inhalation treatment and 2.20±1.08 after the inhalation therapy and the difference in the mean anxiety score was statistically significant. (p0.05). In the animation group, the mean fear score in children was 2.94±.84 before inhalation therapy and 1.46±.92 after inhalation therapy and the difference in fear score was statistically significant (p0.05). Conclusion: The effect of having children's watch informative animations during on anxiety and fear inhalation therapy reduced. It is recommended that non-pharmacological methods for visual sense be applied to reduce anxiety and fear before inhalation therapy.