Characterization of sheep lung microsomal cytochrome P-450 ısozyme 2
- Tez No: 5282
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL ARINÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sitokrom P-450LgM2? nin saflaştırılması, koyun akciğer sitokrom P-450, akciğer karışık fonksiyonlu oksidazlar, kimyasal kanser o jenesis. vı, Purification of Cytochrome P-450LgM2, sheep lung cytochrome P-450, lung mixed function oxidases, chemical carcinogenesis. i v
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET KOYUN AKCÎSER MÎKROZOMAL SÎTOKROM P-450 ÎZOZÎM S'nin KARAKTERİZ AS YONU ADALI, orharı Doktora Tezi, Biyokimya Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Emel ARINÇ Aralık 19B8, 114 sahife Peşitli çevreyi kirleticilerin vücuda solunum yolu ile girdiği ve akciğer dokusunda kanserojenik etkiye sebep olduğu bilinmektedir. Biyokimyasal ve toksikolojik açıdan, kimyasal kanserojenler ile yapılan İd yiye çalışmalarda, bu maddelerin aktif hale gelmesine ve toksik etki oluşturmasına birbirinden farklı P-450 formlarının sebep olduğu açıkça gösterilmiştir. Bu çalışmada, Emulgen 913 ve kolat ile çözünürleştirilmiş koyun akciğer mikrozomlarmın DEAE- selüloz kromatograf isine uygulanmasıyla iki sitokrom P-450 formu elde edildi. Bunlardan bir tanesi, hidroksil- apatit sonra ikinci DEAE-selüloz ve ikinci hidroksi lapati t kolonlarında daha fazla saflaştırıldı, ve P-450 izozim S veya P-450LgM2 diye adlandırılan sitokrom P-450 formu son derece saf halde elde edildi. 164 defa saflaştırılan ve özgül miktarı 16-18 nmol P-450/mg protein olarak bulunansitokrom P-450l_gM2, SDS-poliakri lamid jel elektro- forezinde monomer molekül ağırlığı 49 500 olan tek bir protein bandı gösterdi. Ditiyonit ile indirgenmiş sitokrom P-450l_gM2 izoziminin CO-fark spekturumu 4-51 nm dalga boyunda bir absorbans tepeciği verdi. Koyun akciğer P-450l_gM2 izoziminin sPektral, elektroforetik, ve biyokatal i tik özelliklerij fenobarbital ile muamele edilmiş tavşan karaciğer mikrozomlarından saf laştırı lan P-450LM2 izozimine benzer olduğu bulundu. Koyun akciğer P-450l_gM2 veya tavşan P-450LM2 sitokromları ile saf laştırı İmiş koyun akciğer P-450 redüktazı ve sentetik lipid kullanılarak yeniden oluşturulan mikrozomal monooksi jenazlar sisteminde» anilin» etilmorfin, benzfetamin ve p-nitrofenol için -1 özgül aktiviteler (dakika ) birbiri ardına 1.2-1.4» 15.5-17.3, 273-256, ve 1.05-1.05 olarak bulundu. Diğer taraftan, bu çalışma sırasında laboratuvarımızda hazırlanan diğer P-450 izozimleri» tavşan karaciğer P-449 ve koyun karaciğer P-450, yeniden oluşturulan mikrozomal monooksi jenazlar sisteminde kullanıldıkları takdirde, oksidatif hidroksi lasyon aktiviteleri oldukça farklı bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF SHEEP LUNG MICROSOMAL CYTOCHROME P-450 ISOZYME 2 ADALI, Orhan Ph.D. in Biochemistry Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Emel ARINÇ December 1988, 114 pages It has been known that many environmental pollutants enter into the body via inhalation and may result in carcinogenic activity in lung tissue. From the biochemical and toxicological viewpoint, rn vivo studies carried out with chemical carcinogens have clearly demonstrated that different forms of P-450 are responsible for the activation and toxicity of these agents. In this study, two forms of cytochrome P-450 were obtained from DEAE-cel lulose chromatography of Emulgen 913 and cholate solubilized sheep lung microsomes. One of them was further purified on hydroxy lapati te, then second DEAE- cellulose, and second hydroxy lapati te columns, and cytochrome P-450 isozyme termed as P-450 isozyme 2 or P-450LgM2 was obtained in highly purified form. Cytochrome P-450LgM2, purified 164 fold up to a specific content of i i i16-18 rtmol P-450/mg protein, showed one protein band on SDS-polyacrylamide gel electrophoresis having monomer molecular weight of 49 500. CO-diff erence spectrum of dithioni te-reduced cytochrome P-450 isozyme gave a peak at 451 nm. Spectral, electrophoretic, and biocatalyt ical properties of sheep lung P-450LgM2 were found to be similar to those of P-450LM2 purified from phenobarbi tal -1 treated rabbit liver microsomes. Turnover numbers !min ) for aniline, ethylmorphine, benzphetamine, and p-nitro- phenol were determined to be 1.2-1.4, 15.5-17.3, 273-256, and 1.05-1.05, respectively in a reconstituted microsomal monooxygenase system containing purified sheep lung P-450 reductase, synthetic lipid and cytochromes, sheep lung P-450l_gM2 or rabbit P-450LM2. However, oxidative hydroxylation activities of other P-450 isozymes, rabbit liver P-449 and sheep liver P-450, prepared in our laboratory during this study differed significantly when they are used in the reconstituted microsomal monooxygenase system.