Max Reger'in Op. 131c İki Numaralı Solo Viyolonsel Süitinin yorumsal ve teknik açılardan incelenmesi
Examination of Max Reger's 'Solo Cello Suite no. 2 in D Minor, Op. 131c', in terms of interpretation and technique
- Tez No: 807701
- Danışmanlar: DOÇ. EMEL ASUMAN ÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Viyolonsel, Süit, Reger, Bach, Barok Dönem, Cello, Suit, Reger, Bach, Baroque Period
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Viyolonsel Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu araştırmada, 19. yüzyılın önemli bestecilerinden Max Reger'in yazmış olduğu Op. 131c No. 2 solo viyolonsel süiti yorumsal ve teknik açılardan incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde bestecinin hayatı ve Johann Sebastian Bach'ın eserlerine olan ilgisine yer verilmiştir. İkinci bölümde, süit formundan, Barok dönem ve 19. yüzyıl müziğindeki yerinden, J. S. Bach'ın solo viyolonsel süitlerinin bölümlerinden bahsedilmiştir. Reger'in Op. 131c No. 2 solo viyolonsel süiti hem genel anlamda hem de bölümlerle ilgili form analizleriyle incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise bestecinin yazdığı diğer viyolonsel eserleri, J. S. Bach transkripsiyonları ve düzenlediği diğer eserlerin listesine yer verilmiştir. Konu, yorum ve teknik açıdan incelenmesi ekseninde Türkiye'deki yüksek lisans, sanatta yeterlik ve doktora tezlerinde daha önce ele alınmamıştır. Ayrıca konu ile ilgili Türkçe kaynaklar da oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı ilgili kişilere başvurabilecekleri etkin bir Türkçe kaynak oluşturmaktır.
Özet (Çeviri)
In the current study, one of the most important solo cello works titled“Solo Cello Suite No. 2 in D Minor, Op. 131c”, which was composed by a modernist 19th century German composer Max Reger, will be discussed in terms of the interpretation and the technique. The first chapter of study focuses on 19 th century; the life of Max Reger and the importance of J.S. Bach to Reger were reviewed. In the second chapter, the suit form of baroque and movements of suites were examined. In the third chapter, Reger's“Solo Cello Suite No. 2 in D Minor, Op131c”was investigated both in general terms and with basic form analysis related to sections. The topic has not been discussed before in proficiency in art, master' or doctoral theses in terms of examination of interpretation and technique. Moreover, Turkish resources related to the subject are quite limited. The aim of this study is to provide an effective resource in Turkish to whom it may concern.