Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde bel ağrısının günlük yaşam üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Low Back Pain in Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty Of Medicine students evaluation of the effects of pain on daily life
  1. Tez No: 807735
  2. Yazar: MEHMET TUFAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEMRA DEMİR AKCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, günlük yaşam, tıp fakültesi öğrencisi, Low back pain, daily life, faculty of medicine student
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Bu çalışmada Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde bel ağrısının günlük yaşam üzerine etkilerini Oswestry Skalası kullanılarak gösterilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırmamız tanımlayıcı ve kesitsel özellikte tek merkezli olarak yürütülmüştür. Veriler 01/11/2022 ve 01/12/2022 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde aktif eğitim gören 1109 öğrenciye online anket gönderilerek toplanmıştır. Öğrencilerden online anket formunu dolduran 623 kişi olup evreninimzin yaklaşık olarak %56,17'sine karşılık gelmektedir. Çalışmamızda katılımcılara sosyodemografik anket formu ile Oswestry Skalası uygulanmıştır. Sosyodemografik anket formunda yaş, cinsiyet, eğitim, kişinin aylık gelir düzeyi durumları sorgulanmıştır. Elde edilen bulgular uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. P değerinin anlamlılık sınırı 0,05'in altındaki değerler olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %95'i 18-24, %5'i 25-34 yaş aralığındadır. %57,8'i kadın, %42,2'si erkektir. %27,6'sı 1.sınıfa, %18'i 2.sınıfa, %10,4'ü 3.sınıfa, %17'si 4.sınıfa, %17,3'ü 5.sınıfa, %9,6'sı 6.sınıfa devam etmektedir. Katılımcıların %60,7'sinin aylık geliri asgari ücretin altında, %26,6'sının asgari ücret, %12,7'sinin asgari ücretin iki katı ve üzeri olduğu görülmektedir. Katılımcıların %72,1'inin yaşamında bel ağrısı önemli bir problem oluşturmuyor, %5'i ise ileri derecede ya da tamamen kısıtlanmıştır. Çalışmamızda bel ağrısının günlük yaşam üzerine etkileri yaş ve cinsiyete göre anlamlı farklılık oluşturmamaktadır. Bel ağrısının günlük yaşamı ileri derecede etkileyenlerin oranı 3. sınıfta %10,8, 6. sınıfta %13,3 olup diğer sınıflara göre yüksek bulunmuştur. Bu oranın aylık geliri asgari ücret düzeyinde olanlarda %8,4 bulunduğu ve diğer gelir düzeylerine göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Çalışmamıza katılan tıp fakültesi öğrencilerinin yaş ve cinsiyete göre Oswestry Skalası skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür; fakat öğrencilerin kaçıncı sınıfta olduklarına ve aylık gelir durumlarına göre anlamlı farklılık saptanmıştır. Buna göre Dönem 3 ve Dönem 6 öğrencilerinin Oswestry Skalası skoru Dönem 1 ve Dönem 2 öğrencilerine göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Ayrıca aylık geliri asgari ücret düzeyinde olan katılımcıların Oswestry Skalası skorlarının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to show the effects of low back pain on daily life in Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine students by using the Oswestry Scale. Material and Methods: Our research was carried out as a single centered descriptive and cross sectional feature. The data were collected by sending an online questionnaire to 1109 students who were actively studying at the Faculty of Medicine of Bülent Ecevit University in Zonguldak between Dec 01/11/2022 and Dec 01/12/2022. There are 623 students who filled out the online survey form, which corresponds to approximately 56.17% of the world. In our study, the sociodemographic questionnaire and Oswestry Scale were applied to the participants. In the sociodemographic survey form, the age, gender, education, monthly income level of the person were questioned. The obtained findings were analyzed using appropriate statistical methods. The significance limit of the P value was accepted as values below 0.05. Findings: 95% of the participants are between the ages of 18-24 and 5% are between the ages of 25-34. 57.8% are female and 42.2% are male. 1 with 27.6%.in the classroom, 18% of 2.in the classroom, 10.4% of 3.in the classroom, 17% of 4.in the classroom, 17.3% of 5.in the classroom, 9.6% of 6.he continues to attend class. It is seen that 60.7% of the participants have monthly income below the minimum wage, 26.6% have minimum wage, 12.7% have double and above the minimum wage. Low back pain is not a major problem in the life of 72.1% of the participants, while 5% are severely or completely restricted. In our study, the effects of low back pain on daily life do not make a significant difference according to age and gender. The proportion of low back pain that affects daily life to an advanced degree is 3. 10.8% on grade level, 6. it was found to be 13.3% in the classroom and higher compared to other classes. It has been seen that this rate is 8.4% for those whose monthly income is at the minimum wage level and is higher than other income levels. Result: It was found that there was no statistically significant difference between the Oswestry Scale scores of the medical school students participating in our study according to age and gender; however, a significant difference was found according to the number of students in the class and their monthly income status. Dec. Accordingly, the Oswestry Scale score of Semester 3 and Semester 6 students was found to be significantly higher compared to Semester 1 and Semester 2 students. In addition, it was found that the Oswestry Scale scores of the participants whose monthly income was at the minimum wage level were higher than the other groups.