Prematüre retinopati muayenesinde dinletilen okyanus sesinin fizyolojik parametreler, ağrı ve konfor düzeyine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of ocean sound on physiological parameters, pain and comfort level in premature retinopathy examination: A randomized controlled study
  1. Tez No: 807736
  2. Yazar: GÜLAY ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GEÇKİL, PROF. DR. GÜNHAL ŞATIRTAV AKDENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Hemşire, Prematüre bebek, Prematüre retinopatisi, Yenidoğan yoğun bakım, Pain, Nurse, Premature infant, Retinopathy of prematurity, Neonatal intensive care
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde, Prematüre Retinopati muayenesinde dinletilen okyanus sesinin ağrı, konfor ve fizyolojik parametreler üzerinde etkisini belirlemek amacıyla tek kör, paralel grup, randomize kontrollü deneysel tasarımda yapılmıştır. Çalışma Konya'da bulunan bir Üniversite Hastanesi'nin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Mart 2021-Haziran 2023 tarihleri arasında yürütülmüştür. Örneklem seçiminde tabakalı randomizasyon yöntemi kullanılmış olup müdahale (n:21), kontrol (n:23) olmak üzere toplam 44 prematüre bebek çalışmaya dahil edilmiştir. Müdahale grubundaki prematüre bebeklere ROP muayenesinden 1 dakika önce okyanus sesi dinletilmeye başlanmıştır ve işlemden sonra 5. dakikada okyanus sesi kapatılmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir ses dinletilmemiştir. ROP muayenesi video kaydına alınmış ve görüntüler araştırmacılar dışında, birbirine kör iki gözlemci tarafından incelenerek işlemden 2 dakika öncesi, işlemden 1 dakika ve 5 dakika sonrasında prematüre bebeklerin ağrı ve konfor değerlendirmeleri yapılmıştır. Veriler Bebek Bilgi Formu, Fizyolojik Parametre Takip Formu, Prematüre Bebek Ağrı Profili Ölçeği-Revize Formu (PIPP-R), Prematüre Bebek Konfor Ölçeği (PBKÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız gruplarda Ki-kare Testi, Mann Whitney U Testi, bağımlı gruplarda Wilcoxon Signed Ranks Testi ve tekrarlı ölçümlerde Friedman Testi, gözlemciler arasındaki uyumu değerlendirmede sınıf içi korelasyon katsayısı analizi (ICC-Intraclass Correlation Coefficent), etki büyüklüğünün değerlendirilmesinde Cohen d ve %95 güven aralığı kullanılmıştır. Müdahale ve kontrol grubundaki prematüre bebeklerin işlem sonrası 1. dakikadaki ağrı düzeyleri (9,40±2,45; 8,34±2,64) ile 5. dakikadaki ağrı düzeyleri (6,14±2,94; 5,19±3,67) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı bulunmuştur (p>0,05). Konfor düzeyinin değerlendirilmesinde müdahale ve kontrol grubunun işlem sonrası 1. ve 5. dakikalardaki konfor puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı (p>0,05) belirlenmiştir. Kalp atım hızı ve oksijen satürasyonu parametrelerinde her iki grupta da stabilizasyonun sağlandığı ancak gruplar arasında farkın anlamlı olmadığı saptanmıştır (p>0,05). Sonuç olarak prematüre bebeklere ROP muayenesi sırasında sadece okyanus sesi dinletilmesinin ağrı, konfor ve fizyolojik parametreler üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. ROP muayenesinde okyanus sesi dinletmenin etkinliğini inceleyen ve farklı müzik müdahaleleri ile karşılaştıran daha fazla çalışmaların yapılması önerilmiştir. Bu çalışma Clinical Trials veri tabanına kayıtlıdır (NCT05203159).
Özet (Çeviri)
This study was carried out in a single-blind, parallel group, randomized controlled experimental design in order to determine the effect of the ocean sound listened to during the retinopathy of prematurity examination in the Neonatal Intensive Care Unit, on pain, comfort and physiological parameters. The study was carried out in the Neonatal Intensive Care Unit of a University Hospital in Konya between March 2021 and June 2023. Stratified randomization method was used in sample selection, and a total of 44 premature babies, including intervention (n:21) and control (n:23), were included in the study. Premature babies in the intervention group were started to listen to the ocean sound 1 minute before the ROP examination, and the ocean sound was turned off at the 5th minute after the procedure. The control group was not listened to any sound. The ROP examination was video-recorded and the images were examined by two blind observers, other than the researchers, and pain and comfort assessments of the premature babies were made 2 minutes before, 1 minute and 5 minutes after the procedure. Data were collected with Infant Information Form, Physiological Parameter Follow-up Form, Premature Infant Pain Profile Scale-Revised Form (PIPP-R), Premature Infant Comfort Scale (PBIC). In the analysis of data, in addition to descriptive statistics, Chi-square Test, Mann Whitney U Test in independent groups, Wilcoxon Signed Ranks Test in dependent groups and Friedman Test in repeated measurements, intraclass correlation coefficient analysis (ICC-Intraclass Correlation Coefficent) in evaluating the agreement between observers, and in the evaluation of effect size. Cohen d and 95% confidence intervals were used. The pain levels of the premature babies in the intervention and control groups at the 1st minute (9,40±2,45; 8,34±2,64) and the pain levels at the 5th minute (6,14±2,94; 5,19±3,67) and there was no statistically significant difference between the groups (p>0.05). In the evaluation of comfort level, it was determined that there was no significant difference between the comfort score averages of the intervention and control groups at the 1st and 5th minutes after the procedure (p>0.05). Heart rate and oxygen saturation parameters were stabilized in both groups, but the difference was not significant between the groups (p>0.05). As a result, it was found that only listening to the sound of the ocean during the ROP examination did not have a significant effect on pain, comfort and physiological parameters in premature babies. Further studies examining the effectiveness of listening to the ocean sound in the ROP examination and comparing it with different musical interventions are recommended. This study is registered in the Clinical Trials database (NCT05203159).