Serebral palsili çocuklarda oksidatif stres ve krebs döngüsü enzim düzeyleri
Oxidative stress and krebs cycle enzyme levels in children with cerebral palsy
  1. Tez No: 807835
  2. Yazar: MERT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MERAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Fizyoloji, Nöroloji, Biochemistry, Physiology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, Oksidatif Stres, Krebs Döngüsü, Cerebral Palsy, Oxidative Stress, Krebs Cycle
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinirbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Serebral palsi (SP); prenatal dönemde, natal dönemde ya da postnatal dönemden sonra açığa çıkan, gelişen bir beyinde meydana gelen etkilenim sonucu progresif olmayan, kalıcı, hareketi sınırlayan, motor işlev kaybı, duruş ve hareket bozukluğudur. SP'li çocuklarda vitamin ve besin alımındaki eksiklik, çevresel faktörler ve epileptik nöbetlerin oksidatif strese neden olabileceği düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda oksidatif stres artışının krebs döngüsü (TCA) enzim aktivite düzeylerine etkisi olduğu saptanmıştır. Bu çalışmadaki amacımız, SP tanısı almış çocuklarda oksidatif stres artışının etkilediği TCA enzim aktivitelerini belirleyerek, bu aktivite değişimlerinin SP'nin oluşum mekanizması üzerine etkisini kontrol grubu ile karşılaştırmaktı. Çalışmamızda Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nöroloji'si bölümüne motor disfonksiyon ve hareket bozukluğu nedeniyle başvuran, dahil olma/dışlama kriterlerini karşılayan nörolojik, ortopedik ve fonksiyonel muayene sonrası SP tanısı almış, 4-18 yaşı aralığındaki 20 hasta ve aynı hastaneye başvurmuş ancak rutin muayenesinde herhangi bir hastalığı tespit edilememiş aynı yaşlarda 20 sağlıklı çocuk olmak üzere toplam 40 hasta serumu çalışmaya eklendi. Serumu alınan hastalarda; total oksidatif kapasite, total antioksidan kapasite ve krebs döngüsü enzim düzeylerine (alfa-ketoglutarat dehidrogenaz, süksinat dehidrogenaz, fumaraz, izositrat dehidrogenaz, glutamat dehidrogenaz, malat dehidrogenaz, sitrat sentaz) bakıldı. İstatiksel değerlendirmelerde sürekli değişkenlerin gruplar arasındaki kıyaslanması için student'in t testi uygulandı. Kontrol grubuyla kıyaslandığında, hasta grubunda alfa-ketoglutarat dehidrogenaz enzim düzeyi düşük bulunurken, malat dehidrogenaz enzimin düzeyi yüksek bulundu (P0.05).
Özet (Çeviri)
Cerebral palsy (SP); It is a non-progressive, permanent, movement-limiting, loss of motor function, posture and movement disorder as a result of an effect on a developing brain that occurs in the prenatal period, natal period or after the postnatal period. It is thought that deficiency in vitamin and nutrient intake, environmental factors and epileptic seizures may cause oxidative stress in children with CP. As a result of the researches, it was determined that the increase in oxidative stress has an effect on the Krebs cycle (TCA) enzyme activity levels. Our aim in this study is to determine the TCA enzyme activities affected by the increase in oxidative stress in children diagnosed with CP and to investigate the effect of these activity changes on the formation mechanism of CP by comparing it with the control group. In our study, 20 patients aged 4-18 years, who applied to the Pediatric Neurology Department of Bezmialem Vakıf University Hospital due to motor dysfunction and movement disorder, met the inclusion/exclusion criteria, were diagnosed with CP after neurologic, orthopedic and functional examination, and applied to the same hospital, but there was no evidence in their routine examination. A total of 40 patient serums, including 20 healthy children at the same age, whose disease has not been detected, will be included. In patients whose serum is taken; total oxidative capacity, total antioxidant capacity and Krebs cycle enzyme levels (alpha-ketoglutarate dehydrogenase, succinate dehydrogenase, fumarase, isocitrate dehydrogenase, glutamate dehydrogenase, malate dehydrogenase, citrate synthase) were measured. In statistical evaluations, t-test was applied to compare continuous variables between groups. Compared to the control group, alpha-ketoglutarate dehydrogenase enzyme level was found to be low in the patient group, the level of malate dehydrogenase enzyme was found to be high. (p0.05).