Suriye iç savaşında ABD-PYD ilişkilerine uluslararası basının bakışı: BBC örneği
International press' perspective on the US-PYD relations in the Syrian civil war: The case of the BBC
- Tez No: 808097
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Suriye, Rakka, Ayn El Arab, ABD, BBC, PYD, DEAŞ, IŞİD. Voyant Analizi, Syria, Raqqa, Ayn Al Arab, USA, BBC, PYD, DEASH, ISIS, Voyant Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 458
Özet
Suriye İç Savaşında ABD-PYD İlişkilerine Uluslararası Basının Bakışı: BBC Örneği 2011 yılında, Suriye'de Baas Rejimini devirmeye yönelik muhalif hareketler şeklinde başlayan Suriye İç Savaşı, El Kaide fraksiyonları ve DEAŞ'ın gibi selefist cihatçı grupların sahada etkinliklerinin artmasıyla; rejimi devirme boyutundan uzaklaşarak DEAŞ ve ABD destekli PYD/YPG arasındaki vekâlet savaşı sürecine evrilmiştir. Batı medyasında Suriye İç Savaşı ve PYD/YPG'nin ABD tarafından desteklenmesi DEAŞ'la mücadele şeklinde sunulmuş, PYD/YPG'nin medyada temsili cihatçı aşırılıkla mücadele söylemi üzerine temellendirilmiştir. Suriye Krizi, uluslararası camianın ve Batı medyasının odaklandığı bir konu olmakla birlikte, bu alanda yapılan akademik çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada, Suriye İç Savaşının dünyanın en saygın haber ajanslarından BBC'de işlenme şekli ele alınmaktadır. Çalışmanın ana eksenini, ABD-PYD ilişkilerinin kitle medyasında temsili sorunsalı ve sosyal teori açısından çözümlenmesi oluşturmaktadır. Çalışma nitel araştırma yöntemi esas alınarak tasarlanmış ve Suriye İç Savaşında ABD-PYD ilişkileri, BBC haber ve içerikleri üzerinden söylem analizi tekniğiyle ele alınmıştır. Metinler Voyant tools veri görselleştirme ve metin çözümleme araçları kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler sonucunda elde edilen kelime bulutları ve kavramsal ilişki tabloları esas alınarak soyutlamalara gidilmiştir. Çalışma sonucunda ABD'nin Suriye İç Savaşı Stratejisinde öne çıkan faktörün DEAŞ'la mücadele olduğu görülmüştür. Uluslararası politikada, Suriye Savaşı eksenli tartışmalarda selefist cihatçı terörle savaş söylemi öne çıkmaktadır. İncelenen metinlerde, ABD'nin PYD/YPG'ye desteği DEAŞ'la mücadele söylemi ile gerekçelendirilmektedir. PYD/YPG'nin legalize olmak için benimsediği temel söylem de aynı şekilde cihatçı aşırılıkla mücadelede ABD ve Batılı ülkelerle işbirliği ekseninde şekillenmiştir. ABD tarafından 2000'li yıllardan itibaren küresel düzeyde dillendirilen egemen söylem konumundaki, küresel terörle ve cihatçı aşırılıkla mücadele söyleminin Suriye İç Savaşında da kitle medyası ve PYD/YPG tarafından benimsendiği görülmektedir. BBC haber metinlerinde ABD'nin, DEAŞ'la mücadelede PYD/YPG'yi destekleme stratejisini demokratik meşruiyet ve küresel barış için cihatçı aşırılıkla mücadele söylemi ile meşrulaştırdığına ilişkin güçlü vurgular öne çıkarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
International Press' Perspective on the US-PYD Relations in the Syrian Civil War: The Case of the BBC The Syrian Civil War which started in 2011 as opposition movements to overthrow the Baath regime in Syria, evolved into a proxy war between DAESH and the US-funded PYD/YPG, moving away from the overthrow of the regime as Salafist jihadist groups such as Al-Qaeda and DAESH increased their activities in the field. In the Western media, the Syrian Civil War and the US support for the PYD/YPG were presented as a fight against DAESH, and the representation of the PYD/YPG in the media was based on the discourse of fighting jihadist extremism. Although the Syrian Crisis is an issue focused on by the international community and the Western media, academic studies in this area are limited. In this study, the way in which the Syrian Civil War was covered in the BBC, one of the most respected news agencies in the world, is discussed. The main axis of the study is the problematic of the representation of the US-PYD relations in the mass media and the analysis of this phenomenon in terms of social theory. The study was designed on the basis of qualitative research method and the US-PYD relations in the Syrian Civil War were analyzed through BBC news and content using the discourse analysis technique. The texts were analyzed using data visualization and text analysis tools called Voyant tools. Abstractions were made based on the word clouds and conceptual relationship tables obtained as a result of these analyzes. As a result of the study, it was observed that the prominent factor in the US strategy for the Syrian Civil War is the fight against DAESH. In international politics, the discourse of the war against Salafist jihadist terrorism is prominent in the debates on the Syrian War. In the analyzed texts, the US support for the PYD/YPG is justified with the discourse of fighting DAESH. The main discourse adopted by the PYD/YPG for legalization is also shaped on the axis of cooperation with the USA and Western countries in the fight against jihadist extremism. It is seen that the discourse of fighting global terrorism and jihadist extremism, which has been the dominant discourse expressed by the US at the global level since the 2000s, has been adopted by the mass media and the PYD/YPG in the Syrian Civil War. In the content of BBC news texts, strong emphasis is put forward that the USA legitimized its strategy of supporting the PYD/YPG in the fight against DAESH with the discourse of fighting jihadist extremism for democratic legitimacy and global peace.