Gebelerin kafein tüketim durumu ve kafein tüketimiyle ilgili bilgilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of pregnant's information about caffeine consumption and caffeine consumption
- Tez No: 808172
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Kafein, Gebelik Sağlığı, Gebelikte Kafein Tüketimi, Caffeine, Pregnancy Health, Caffeine Consumption in Pregnancy Date: June, 2023
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı gebe kadınların kafein tüketimlerini, kafein hakkındaki bilgilerini ve gebelik sağlığı ile kafein arasındaki ilişkiyi anlama düzeylerini tespit edebilmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma İstanbul'da özel bir hastanenin Kadın Doğum Polikliniğine gebe takibi için başvuran hastalardan çalışmaya katılmayı kabul eden 400 kadın ile yürütülmüştür. Araştırmaya katılmayı kabul eden gebe kadınlara sunulan anket formu toplam 51 sorudan oluşmaktadır. Anket formunun ilk bölümü, katılımcıların demografik özelliklerini anlamaya yarayan 12 adet soru içeren demografik bilgiler bölümüdür. İkinci bölümde katılımcı gebe kadınların kafein tüketim durumunu ortaya çıkaracak 12 adet soru bulunmaktadır. Anket formunun üçüncü bölümü gebe kadınların kafein hakkındaki bilgi durumlarını ortaya koymayı amaçlayan 15 sorudan oluşmaktadır. Dördüncü bölümde ise katılımcı gebe kadınların kafeinli ürünleri algılama biçimlerini saptamaya yönelik 4 adet ifade sunulmaktadır. Anketin son bölümünde ise katılımcıların gebelik sürecinde kafein tüketim bilincini anlamaya yönelik 8 soru bulunmaktadır. Bulgular: Katılımcıların %50,3'ü gebelikte kafein tüketiminin ne anlama geldiğini bildiğini belirtmiştir. Katılımcıların %64'ü gebelik sürecinde tüketilen kafein miktarı ile bebeğin sağlığı arasında bir ilişki olduğunu bildiğini belirtmiştir. Katılımcıların %35'i fazla kafein tüketimi ile düşük yapma ihtimali arasında bir bağlantı olup olmadığından emin olmadıklarını belirtirken, %34,5'i fazla kafein tüketimi ile düşük yapma ihtimali arasında bir bağlantı olduğunu düşünmektedir. Katılımcıların %39,7'si fazla kafein tüketimi ile erken doğum ihtimali arasında bir bağlantı olup olmadığından emin olmadıklarını belirtirken, %32,3'ü fazla kafein tüketimi ile erken doğum ihtimali arasında bir bağlantı olduğunu düşünmektedir. Bunların yanı sıra katılımcıların %38'i fazla kafein tüketimi ile hipertansiyon arasında bir bağlantı olup olmadığından emin olmadıklarını belirtirken, %37,3'ü fazla kafein tüketimi ile hipertansiyon arasında bir bağlantı olduğunu düşünmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine pregnant women's caffeine consumption, their knowledge about caffeine and their level of understanding of the relationship between caffeine and pregnancy health. Materials and Methods: The study was conducted with 400 women who agreed to participate in the study among the patients who applied to the Private Hospital's Obstetrics and Gynaecology Outpatient Clinic for pregnancy follow-up. The questionnaire form presented to the pregnant women who agreed to participate in the study consisted of a total of 51 questions. The first part of the questionnaire form is the demographic information section, which includes 12 questions to understand the demographic characteristics of the participants. In the second section, there are 12 questions that will reveal the caffeine consumption status of the participating pregnant women. The third part of the questionnaire consists of 15 questions aiming to reveal the knowledge of pregnant women about caffeine. In the fourth part, 4 statements are presented to determine the perception of caffeinated products of the participant pregnant women. In the last part of the questionnaire, there are 8 questions to understand the participants' awareness of caffeine consumption during pregnancy. Results: The knowledge levels of the participants about caffeine consumption during pregnancy were analysed. According to the findings obtained, 50.3% of the participants stated that they knew what caffeine consumption during pregnancy meant. 64% of the participants stated that they knew that there was a relationship between the amount of caffeine consumed during pregnancy and the health of the baby. While 35% of the participants stated that they were not sure whether there was a connection between excess caffeine consumption and the possibility of miscarriage, 34.5% thought that there was a connection between excess caffeine consumption and the possibility of miscarriage. While 39.8% of the participants stated that they were not sure whether there was a link between excess caffeine consumption and the possibility of preterm birth, 32.3% of the participants thought that there was a link between excess caffeine consumption and the possibility of preterm birth. In addition, 38% of the participants stated that they were not sure whether there was a link between excess caffeine consumption and hypertension, while 37.3% thought that there was a link between excess caffeine consumption and hypertension.