Eğitim diplomasisi bağlamında üniversitelerin dış ilişkiler ofislerinin dijital hesaplarının diyalojik iletişim açısından analizi
Dialogical analysis of digital accounts of foreign relations offices of universities in the context of educational diplomacy
- Tez No: 808292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM OKUMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Eğitim Diplomasisi, Kurumsal Web Sitesi, Sosyal Medya, Public Diplomacy, Educational Diplomacy, Corporate Website, Social Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Diplomasi, milletler arası ve sınırlar ötesi iletişim gereksinimi sonucu doğmuştur. İletişim şekli dönemlere göre farklılık arz etmektedir. İlk gelişim gösterdiği dönemlerde kişiler ile aracılanmış ve tek yönlü olacak şekilde mesajlar iletilmektedir. Ancak dünyadaki sınırların belirginlik kazanması ve savaşın yerini barışa bırakması ile ülkeler diplomatik iletişimlerini de sürekli hale getirmiştir. Ülkelerin sınırları içinde coğrafyalarına özgü olumlu yönlerini fark etmesi üzerine devletler, tüm bu alanlardaki avantajlarını diplomasiye de yansıtarak, birer diplomatik strateji olarak kullanmışlardır. Eğitim, kültür, din, spor, insani atılımlar gibi birçok alanda etkin şekilde diplomatik faaliyetler yürütmektedirler. Özellikle bilginin ve donanımlı insanların güç olarak kabul edilmesi diplomasinin eğitim alanında atılımlarda bulunmasına ön ayak olmuştur. Eğitim alt yapılı gelişen diplomasi ise zamanla eğitim diplomasisi kavramı doğurmuştur. Eğitim diplomasisi üniversiteler, yabancı okullar ve bilim insanları gibi aktörleri bünyesinde barındıran ve bu aktörler vasıtasıyla eğitim araçlı stratejiler yürüten diplomatik iletişim alanıdır. Ülkelerde verilen eğitimler ve değişim programları ile hedef kamulara ülkeleri daha yakından tanıma fırsatı sunmaktadır. Birer kültür elçisi kabul edilen bilim insanları ve yabancı uyruklu öğrenciler ile iletişimin kuvvetli stratejiler ile desteklenmesi ve kesintisiz ilerlemesi gerekmektedir. Etkileşim ve süreklilik gerektiren bu süreç özellikle son dönemde gerçekleşen dijitalleşme ile daha kolay ve ulaşılabilir olmuştur. Çalışma da bu dijital araçlar üzerine konumlandırılarak ülkeler ve kurumlar için tanıtım görevi üstlenen kurumsal web siteleri ve sosyal medya araçları (Facebook, İnstegram, Twitter) kapsamında yürütülmüştür. Temel amaç ise eğitim diplomasisinde hedef kabul uluslararası öğrenciler ile üniversitelerin diplomatik alanda iletişimine açılan pencere olarak kabul edilen dış ilişkiler ofislerinin dijital araçlar üzerinden iletişim düzeylerini ölçmektir. Araştırmada içerik analizi yöntemi kullanılarak çalışma çerçevesinde dış ilişkiler ofislerinin kurumsal web siteleri diyolojik iletişim ölçeği ile sosyal medya hesapları (Facebook, İnstegram, Twitter) ise diyalogsal ilişki ölçeği ile belirlenen ilkeler çerçevesinde detaylı olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak dış ilişkiler ofislerinin hem web sitelerinde hemde sosyal medya hesaplarında tasarım kısmının daha fazla ön planda olduğu görülmüştür. Beraberinde bu araçlar üzerinden gerçekleştirilen diyalog ise ihmal edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Diplomacy was born as a result of the need for communication between nations and across borders. Dec. The form of communication differs according to the periods. During the initial development periods, messages are transmitted in a mediated and one-way manner with people. However, with the borders in the world becoming clearer and leaving the place of war for peace, countries have also made their diplomatic communications continuous. After countries realized the positive aspects specific to their geography within their borders, states reflected their advantages in all these areas to diplomacy and used them as a diplomatic strategy. They carry out diplomatic activities effectively in many fields such as education, culture, religion, sports, humanitarian breakthroughs. In particular, the acceptance of knowledge and equipped people as a power has paved the way for diplomacy to make breakthroughs in the field of education. The developing diplomacy with educational infrastructure has given rise to the concept of educational diplomacy over time. Educational diplomacy is a field of diplomatic communication that includes actors such as universities, foreign schools and scientists and conducts educational strategies through these actors. With the trainings and exchange programs provided in the countries, it offers the target communities the opportunity to get to know the countries more closely. Communication with scientists and foreign students who are accepted as cultural ambassadors should be supported by strong strategies and progress without interruption. This process, which requires interaction and continuity, has become easier and more accessible, especially with the digitalization that has taken place recently. The study was also conducted within the scope of corporate websites and social media tools (Facebook, Instagram, Twitter), which are positioned on these digital tools and perform promotional duties for countries and institutions. The main purpose is to measure the communication levels of foreign relations offices, which are considered to be the window for diplomatic communication between international students and universities in educational diplomacy, through digital tools. Within the framework of the study, using the content analysis method, the corporate websites of the foreign relations offices were evaluated in detail with the diological communication scale and social media accounts (Facebook, Instagram, Twitter) within the framework of the principles determined by the dialogical relationship scale. As a result, it has been seen that the design part is more prominent on both the websites and social media accounts of foreign relations offices. Along with this, the dialogue carried out through these tools has been neglected.