Atravmatik restorasyon tekniğinde kullanılan gümüş florürün süt dişleri üzerine etkisinin klinik, mikrobiyolojik, histopatolojik olarak incelenmesi
Clinical, microbiological and histopatological evaluation of silver fluoride in 'Automotic restorative treatment' technique
  1. Tez No: 80831
  2. Yazar: NİLGÜN ERKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SEVAL ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atravmatik Restoratif Tedavi, Cam iyonomer siman, Gümüş florür, S. mutans, Laktobasil, Pulpa, Atraumatic Restorative Treatment, Silver fluoride, Glass ionomer cement, S. mutans, lactobacilli, dental pulp
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada,“Atravmatik Restoratif Tedavi”tekniğinde kullanılan AgF(Gümüş Florür)'ün %1'lik,%4'lük solüsyonlarının ve Fuji IX cam iyonomer dolgu materyalinin klinik, mikrobiyolojik ve histopatolojik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmanın mikrobiyoloji bölümünde dişlerdeki çürük dentin dokusunun yarısının el aletleri yardımıyla kaldırılmasını takiben, çürük dentin örnekleri steril buyyon içeren tüplere nakledilmiştir.Daha sonra I. grupta %4'lük AgF, II. grupta %1'lik AgF kalan çürük dentin üzerine uygulanmış ve bu kısımlar da el aletleri yardımıyla kaldırılıp steril buyyon içeren tüplere aktarılmıştır. III. grupta ise ilk çürük örnekleri alındıktan sonra AgF uygulanmamış ve ikinci çürük örnekleri alınmıştır. Tüm gruplardaki dişler ART tekniği için özel bir cam iyonomer dolgu maddesi olan Fuji IX(GC.Int.Co.)'la restore edilmiştir. Alman örnekler ise mikrobiyoloji laboratuarında S. mutans için spesifik olan Mitis salivarius basitrasin agar ve laktobasil için spesifik olan Rogosa SL agar besiyerlerine ekilerek, 37°C'de %5 CO2, %95 N içeren anaerob ortamda 2-4 gün inkübe edilmiştir. S. mutans ve laktobasil koloni sayılan CFU/mg olarak hesaplandıktan sonra sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. 3 dakika %1 ve %4'lük AgF uygulamasının S. mutans ve laktobasil düzeyini önemli ölçüde azalttığı bulunurken, %1 ve %4'lük uygulamaların S. mutans üzerine etkileri arasında fark gözlenmemiş ve %1'lik AgF' ün laktobasillere etkisinin daha fazla olduğu bulunmuştur. Ayrıca tüm dişler 6 ay süreyle klinik olarak takip edilmişler ve klinik olarak %95.65 oranında basan elde edilmiştir.Histopatoloji kısmında, tüm çürük dentin dokusu kaldırılarak I. grupta %4'lük AgF, II. grupta %1'lik AgF uygulanmış, III. grupta AgF uygulanmamıştır. Bütün dişler Fuji IX' la restore edildikten 21-30 gün sonra çekilmiş ve % 10' hık formalin solüsyonunda dekalsifiye edilip histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Üç grup arasında histopatolojik olarak fark gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of the study is to evaluate the clinical, microbiological, histopathological effects of the 4%, 1% concentrations of AgF(Silver Fluoride) and Fuji IX glass-ionomer cement which are being used in“Atraumatic Restorative Treatment”technique. In the microbiological part of the study, half of the carious dentin that extended to the full depth of the lesion was excavated. After treating the remaining carious dentin with 4% AgF in group I, 1% AgF in group II for 3 minutes, the other half of the carious dentin was removed and placed in transport fluid. In the 111. group, half of the carious dentin was excavated and without treating the remaining carious dentin with AgF, second carious samples were collected. All the teeth in the groups were restorated with Fuji DC which is a special glass-ionomer cement for the ART technique. The microbiological samples that were collected, were plated on the selective media“Mitis Salivarius Bacitracin”agar,“Rogosa SL”agar for enumeration of S. mutans and lactobacilli. The plates were incubated at 37°C for 2 to 4 days in an anaerobic chamber containing 5% C02 and 95% N. S. mutans and lactobacilli were counted and converted to CFU per milligram of carious dentin. The results were statistically evaluated. It was found that 3 minutes application of 4% and 1% AgF reduced the level of both S. mutans and lactobacilli. The effects of 4 % and 1% AgF on S. mutans were not significant statistically but the effect of 1% AgF on lactobacilli was significant comparing with 4% AgF. All the teeth were controlled clinically for 6 months.The rate of clinical success was 95.65 %. In the histopathological part of the study, all the carious dentin was excavated and the teeth were restorated with 4% AgF in the first group, 1% AgF in the second group. In the third group, AgF was not applied. Having been restorated with Fuji EX, the teeth were extracted 21-30 days later and decalcified in 10% formalin solution for histopathological evaluation. Histopathologically, no difference was found between the three groups.