Psoriazis hastalarında kullanılan IL-17 ve IL-23 inhibitörlerinin laboratuvar parametrelerine etkisi
The effect of IL-17 and IL-23 inhibitors in psoriasis patients on laboratory parameters
- Tez No: 808732
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİRİN YAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Sekukinumab, İksekizumab, Risankizumab, Guselkumab, Psöriazis, Güvenlik, Secukinumab, Ixekizumab, Risankizumab, Guselkumab, Psoriasis, Safety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Amaç: Biyolojik ilaçların keşfi, psöriazis tedavisinde önemli bir terapötik ilerleme sağlamıştır. Etkin IL-17 ve IL-23 inhibitörlerinin yakın zamanda piyasaya sürülmesi, orta ila şiddetli psöriazis hastalığında tedavi başarısını büyük ölçüde artırmıştır. IL-17 ve IL-23 inhibitörlerinin etkinliğine dair çok miktarda veri olmasına rağmen, görece yeni tedaviler oldukları için yan etkileri hakkında daha fazla veriye ihtiyaç vardır. Bu çalışmanın amacı IL-17 (sekukinumab ve iksekizumab) ve IL-23'ün (risankizumab ve guselkumab) laboratuvar parametreleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya 2010-2022 yılları arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji ve Zührevi Hastalıklar kliniğinde takip edilen 125 psöriazis olgusu (orta ve ağır şidedetli) dahil edildi. Risankizumab kullanan 29 hasta, guselkumab kullanan 26 hasta, iksekizumab kullanan 25 hasta ve sekukinumab kullanan 45 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların tedavi öncesinde, tedavi sonrası 6. ve 12. ayda C-reaktif protein (CRP), kan üre nitrojeni (BUN), alanin aminotransferaz (ALT), aspartat aminotransferaz AST), gama glutamil transferaz (GGT), hemoglobin düzeyi, lökosit ve trombosit sayıları kaydedildi. Hepatit belirteçlerinden Anti-HCV, HBsAg ve Anti-HBs düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 48,5 ± 13,0 idi. Erkek/kız oranı 1.3/1 idi. Yaş ve cinsiyet dağılımı tedavi grupları arasında benzerdi. Tedavi grupları arasındaki analizlerde, tedavi ajanları arasında 6.ay ve 12.ayda laboratuvar parametrelerinin hiçbirinde farklılık olmadığı izlendi. Grup içi analizlerde iksekizumab grubunda 12. ay lökosit sayısının tedavi öncesine göre daha düşük olduğu görüldü ancak hiçbir hastada lökopeni izlenmemişti (8,3 x 103/µl - 7,7 x103/µl, p=0,010). Risankizumab tedavisinde 1 hastanın anti-HBs sonuçları pozitiften negatife döndü. Sonuç: Sekukinumab, iksekizumab, risankizumab ve guselkumab ile 12 aylık tedavi sırasında laboratuvar parametrelerinde anlamlı bir kötüleşme olmamaktadır. IL-17 ve IL-23 inhibitörleri, orta ila şiddetli psöriazis hastalığının tedavisinde güvenli ajanlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: The development of biologic drugs has been a key therapeutic advancement in psoriasis treatment. The recent introduction of efficient IL-17 and IL-23 inhibitors, has greatly increased treatment success in moderate to severe psoriasis. Although there is a large amount of data on the efficacy of IL-17 and IL-23 inhibitors, more data are needed on their side effects as they are relatively new treatments. The aim of this study was to evaluate the effects of IL-17 (secukinumab and ixekizumab) and IL-23 (risankizumab and guselkumab) on laboratory parameters. Material and methods: A hundred and twenty-five psoriasis cases (moderate to severe psoriasis) followed in the Dermatology and Venereal Diseases clinic of Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between 2010-2022 were included in this study. Twenty-nine patients using risankizumab, 26 patients using guselkumab, 25 patients using ixekizumab and 45 patients using secukinumab were evaluated retrospectively. C-reactive protein (CRP), blood urea nitrogen (BUN), alanine aminotransferase (ALT), aspartate aminotransferase AST), gamma glutamyl transferase (GGT), hemoglobin level, leukocyte and platelet count of the patients before the treatment, at the 6th and 12th months after the treatment were recorded. Among the hepatitis markers, Anti-HCV, HBsAg and Anti-HBs levels were evaluated. Results: The mean age of the patients was 48.5 ± 13.0. The male/female ratio was 1.3/1. Age and gender distribution were similar between the treatment groups. Between group analyses show that there was no difference between the treatment groups in any of the laboratory parameters at 6 and 12 months after treatment. In within group analyses, leukocyte counts were lower at 12 months compare to before treatment, but leukopenia was not observed in any patient (8.3 x 103/µl vs 7,7 x103/µl, p=0.010) in the ixekizumab group. Anti-HBs results of 1 patient changed from positive to negative in risankizumab treatment. Conclusion: There was no significant deterioration in laboratory parameters after 12 months of treatment with secukinumab, ixekizumab, risankizumab, and guselkumab. IL-17 and IL-23 inhibitors are safe agents in the treatment of moderate to severe psoriasis.