The effects of conventional and microwave drying on drying, rehydration and fermentation kinetics and viability of kefir grains
Konvensiyonel ve mikrodalga kurutmanın kefir tanelerinin kurutma, rehidrasyon ve fermantasyon kinetiği ve canlılığına etkisi
  1. Tez No: 809060
  2. Yazar: SENA NUR KARABEKİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK KILIÇ APAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Food Engineering, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kefir, kurutma, rehidrasyon, fermentasyon, kinetik, Kefir, Drying, Microwave, Rehydration, Fermentation, Kinetics In the present work, the effects of microwave and oven drying methods and drying conditions on the drying, rehydration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, mikrodalga ve etüv kurutma yöntemleri ve kurutma koşullarının kefir tanelerinin kurutma, rehidrasyon ve fermantasyon kinetikleri ve mikrobiyal canlılığı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Kefir taneleri, çeşitli fırın sıcaklıklarında (30°C, 37°C ve 45°C) ve mikrodalga güçlerinde (100W, 180W ve 300W) kurutulmuştur. Mikrodalga kurutmanın, geleneksel kurutmaya kıyasla kurutma süresini %90 oranında azalttığı görülmüştür. Rehidrasyon çalışmaları, mikrodalgada kurutulan kefir tanelerinin rehidrasyon kapasitesinin fırında kurutulanlara göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Etkin difüzyon katsayısının, artan kurutma sıcaklığı (0.37x10-10 - 1.69x10-10 m2/s) ve mikrodalga gücüyle (3.17 x10-10 - 16.96 x10-10 m2/s) birlikte artış gösterdiği gözlemlenmiştir. Sonuçlar, kurutma yöntem ve koşullarının kefir tanelerinin fermantasyon kabiliyetini etkilemediğini ve kurutulmuş kefir taneleri ile elde edilen fermantasyon hızlarının taze kefir taneleri ile elde edilen fermentasyon hızlarına çok yakın olduğunu göstermiştir. Canlı hücre sayım analizi (maya sayıları ve laktik asit bakteri sayıları), mikrodalga kurutma ve etüvde kurutmanın kefir tanelerinin canlılığını önemli bir ölçüde etkilemediğini göstermiştir. Elde edilen sonuçlar püskürtmeli ve dondurarak kurutma yöntemleri sonucunda elde edilen veriler ile karşılaştırıldığında, mikrodalga ve etüvde kurutma işleminde hücrelerin canlılığını önemli ölçüde koruduğu (%90) görülmüştür. Yapılan modelleme çalışmaları sonucunda kurutma kinetiğinin 1. mertebe kinetik model ile, rehidrasyon ve fermantasyon kinetiğinin ise yalancı 1. mertebe kinetik modeli ile ifade edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present work, the effects of microwave and oven drying methods and drying conditions on the drying, rehydration, and fermentation kinetics of kefir grains as well as the microbial viability of grains were investigated. Kefir grains were dried at various oven temperatures (30°C, 37°C, and 45°C) and microwave powers (100W, 180W, and 300W). Microwave drying reduces the drying time by 90% compared to conventional drying. The rehydration studies showed that the water absorption capacity of grains dried by microwave is higher than those dried by the oven. Moisture diffusivity was observed to increase with drying temperature (0.37x10-10 - 1.69x10-10 m2/s) and microwave power (3.17 x 10-10 - 16.96 x10-10 m2/s). The results showed that drying methods and conditions do not affect the fermentation ability of kefir grains and fermentation rates obtained with dried kefir grains are very close to the rate obtained with fresh kefir grains. The cell count analysis (yeast counts and lactic acid bacteria counts) showed that microwave drying and oven drying do not affect the viability of kefir grains to a detrimental extent. Compared to spray and freeze drying, the survival rate in microwave and oven drying (around 90% for both LAB and yeast) was significantly high. As a result of the modelling studies, it was determined that the drying kinetics could be represented by the 1st order kinetic model (Lewis model) while the rehydration and fermentation kinetics could be represented by the pseudo 1st order kinetic model.