Üç farklı hemostatik ajanın doku reaksiyonlarının ve kemik iyileşmesine etkilerinin deneysel olarak karşılaştırmalı incelenmesi
Experimetal investigation of tissue reactions and effects on bone healing of three different haemostatic agents
  1. Tez No: 80913
  2. Yazar: OĞUZCAN KASAPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL TÜMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fibrin yapıştırıcı, kollajen, sodyum-kalsiyum aljinat, kemik iyileşmesi, yabancı doku reaksiyonu, Fibrin glue, collagen, sodium-calcium alginate, bone healing, foreign body reaction VII
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Oral ve maksilofasiyal cerrahide yaygın olarak kullanılan hemostatik ajanlar, uygulandıkları bölgelerde olumsuz birtakım hücresel değişimlere yol açabilmektedirler. Kullanıma sunulan farklı kimyasal yapılarda ve fiziksel özelliklerdeki bu hemostatik ajanların, dokularda yaratabilecekleri reaksiyonların bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, son yıllarda güncel hale gelen ve hemostatik amaçla kullanılan fibrin yapıştırma sistemi, kollajen ve sodyum- kalsiyum aljinat kullanılmıştır. Çalışmamızda, bu materyallerin oluşturabilecekleri yabancı cisim reaksiyonu ve inflamatuar yanıt ile kemik iyileşmesi ve kemiğin hücresel bileşenleri üzerine olumlu ya da olumsuz etkilerinin, birbirlerine ve normal kemik iyileşmesine göre histopatolojik olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla beşi erkek, üçü dişi toplam sekiz köpeğin mandibular sağ ve sol birinci ve ikinci premolar dişleri çekilerek oluşan çekim kavitelerine bu hemostatik ajanlar uygulanmış, bir kavite ise kontrol amacıyla doğal iyileşmesine bırakılmıştır. Denekler daha sonra ikişer köpekten oluşan dört gruba ayrılmış ve gruplar sırasıyla 1. hafta, 2. hafta, 3. hafta ve 12. hafta sonunda öldürülerek ilgili bölgelerden alınan doku örnekleri histopatolojik incelemeye alınmış ve materyaller belirlenen parametrelerde değerlendirilmiştir. Fibrin yapıştırma sistemi, sodyum kalsiyum aljinat ve kontrol gruplarında benzer hücresel değişimler gözlenirken, kollajen kullanılan grupta erken dönemde, fibröz bileşenden zengin granülasyon dokusunun varlığı ve ilerleyen haftalarda kemik iyileşmesi diğer gruplardan çok belirgin olmasa da daha yoğun olarak saptanmıştır. ivKemikte, uygulanan biyomateryallere karşı herhangi bir yabancı doku reaksiyonu gözlenmezken, üç materyalin de belirli prensiplere bağlı kalınarak kemik içerisinde hemostatik amaçla kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Widely used haemostatic agents in Oral and Maxillofacial surgery may cause some negative changes in cells. Possible changes caused by haemostatic agents which are presented in different chemical structures and physical properties must be known by their users. This study was aimed to compare and define the effects of fibrin glue system, collagen and sodium-calcium alginate on bone healing and bone cells with possible foreign body reactions and inflamatuar process in a histopathological investigation within themselves and with normal bone healing. Mandibular left-right first and second premolars of 8 dogs, (5 male, 3 female) were extracted and these haemostatic agents were applied in these sockets, one cavity left for natural healing for control. Dogs were divided in four groups, each consisting of 2 dogs and groups were sacrificed consecutively by the end of 1., 2., 3. and 12.week. Specimens were investigated histopathologically and the results were evaluated according to pre-determined parameters. Similar histopathological changes were observed in the fibrin glue, sodium-calcium alginate and control groups while in early stages the granulation tissue rich in fibrous components and further weeks the bone healing appeared to be high in collagen group with no significant differance. It was concluded that the biomaterials used within the limitations of this study caused no foreign body reactions which may favor their VIuse as haemostatic agents unless they are applied in a pre-determined manner.