Efüzyonlu otitis mediada efüzyon özelliklerinin odyolojik bulgularla ilişkisi
Audiologic and nasal endoscopic evaluation of the otitis media with effusion
  1. Tez No: 80912
  2. Yazar: ÖZLEM NAZLI KONUKSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Efüzyonlu otitis media, odyolojik incelemeler Adenoid hipertrofisi, nazal endoskopi
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Bu çalışma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı, Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ünitesi'nde, efüzyonlu otitis media tanısı ile ventilasyon tüp tatbiki endikasyonu konmuş 50 çocuk hastanın 100 kulağında yapılmıştır. Kontrol grubu olarak efüzyonlu otitis media teşhisi konmamış 40 çocuk hastanın 80 kulağı çalışma kapsamına alınmıştır. Efüzyonlu otitis media ile birlikte en sık görülen adenoid hipertrofisinin rolünü odyolojik ve endoskopik bulgularla değerlendirmek için hasta ve kontrol grubu tonsillektomi, adenoidektomi ve/veya adenotonsillektomi endikasyonu konmuş olgulardan seçilmiştir. Negatif basınç patogenezine yönelik adenoid hipertrofisinin ustaki tüpü ağzında yapdığı mekanik bası objektif olarak nazal endoskopi ile değerlendirilmiştir. Tüm olguların otoskopik, odyolojik ve endoskopik bulguları değerlendirmeye alınmış ve birbirleriyle korelasyonu araştırılmıştır. Ayrıca hasta grubun bu parametreleriyle orta kulak efüzyon varlığı hassasiyeti ve belirleyiciliği hesaplanmıştır. Çalışmamız sonucunda, hasta grubun efüzyonlu otitis media tanı ve takibinde önemli yeri olan parametrelerin; hava kemik aralığı, saf ses ortalaması, orta kulak basıncı, komplians ve gradient değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede farklılık göstermiştir. Nazal endoskopi bulguları“östaki tüpü reflüsü”teorisi ile uyumlu elde edilmiştir. Otoskopi+timpanometri parametrelerinin birlikte efüzyon hassasiyeti %98 ve belirleyiciliği %80 olarak bulunmuştur. Komplians ve gradient değeri özellikle olduğu zaman efüzyon olasılığı oldukça yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak efüzyonlu otitis media tanısında anamnez, otoskopik ve odyolojik muayenenin bir bütün halinde ele alınması, kontrollerde de yine aynı şekilde sadece bir veya iki parametrenin değil tüm bu tetkiklerin tekrarlanarak değerlendirilmesi yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This investigation was carried out in the Audiology and Speech Pathology Section of the Department of E.N.T of Hacettepe University, on 50 paediatric patients candidated for inserting 100 ventilation tubes due to the diagnosis of chronic otitis media with effusion. As a control group 80 ears of 40 children not diagnosed with otitis media with effusion were included. All patient and control groups consisted of the cases with tonsillectomy adenoidectomy and/or adenotonsillectomy indication in order to evaluate the role of adenoid hypertrophy that have been suggested to predispoze otitis media with effusion. Mechanical obstruction, adenoid hypertrophy made at the mouth of Eustachion tube, placed on the negative pressure pathogenesis was evaluated objectively with the nasal endoscopy. The otoscopic, audiological and endoscopic findings of all cases were taken into evaluation and their correlation to each other was examined. Also, these parameters of the patient group and the sensitivity and specificity of the middle ear effusion presence were calculated. As a result of this study, the patient group parameters which have a great role in the diagnosis and following of otitis media with effusion are significantly different when compared with the control group at the values of compliance, gradient, air bone intervention, pure tone average and middle ear air pressure. The effusion probability is higher when compliance value is