Sıçanda nucleus nervi oculomotor içerisindeki neuron gruplarının organizasyonun incelenmesi
Organisation of motor neurons with in the oculomotor nerve nucleı in rats
- Tez No: 80918
- Danışmanlar: DOÇ.DR. RUHGÜN BAŞAR, PROF.DR. BEDİA SANCAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Nucleus nervi oculomotorii, rat, HRP, organizasyon, Nucleus of oculomotor nerve, rat, HRP, organisation IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Nucleus nervi oculomotorii'nin organizasyonu ile ilgili detaylı bilgi bulunmasına rağmen bu konudaki çalışmaların sonuçlarında hala bazı çelişkiler bulunmaktadır. Bu çalışma sıçanda nucleus nervi oculomotorii'nin organizasyonunu tekrar değerlendirmek amacıyla planlandı. Ağırlıkları 200-250 gr arasında değişen her iki cinse ait yirmi adet erişkin Sprague-Dawley türü sıçan üzerinde çalışıldı. Hayvanlara intraperitoneal olarak Ketamin (60 mg/kg) ve Rompun (10 mg/kg) ile anestezisi verildi. Bir mikropipet ile kas içine 1-2 /fi 30 % horseradish peroxidase (HRP Sigma type VI) enjekte edildi. Kası tamamen infiltre etmek amacıyla aynı kasa çok sayıda enjeksiyon uygulandı. Kas daha sonra paraf ilm ile kaplanarak HRP'nin çevre dokulara bulaşması ve hatalı sonuçlar vermesi önlendi. Nucleus'un rostral ucu RM ve RI subgruplanna ait neuron grupları ile başlamaktadır. Ancak caudal uçta neuron'lar, giderek azalan sayıda, geniş bir alanda dağılmış olarak bulunmakta idi. RM'i inerve eden neuron'lar nucleus'un ventral ve ventrolateral kısımlarında nucleus'un rostrocaudal uzunluğu boyunca yerleştiği gözlendi. RI'a ait neuron'lar median raphe ile RM ile ilgili subgrubun medial ucu arasındaki bölgede yerleşmişti. OI'a ait neuron'lar RM ve Rl'a ait subgrupların hafifçe dorsal tarafında bir hücre kitlesi oluşturmakta idi. RS'a ait neuron'lar nucleus'un caudal 2/3 'lük kısmında yerleşmişti. Ol subgrubunun ventromedialinde, RI subgrubunun dorsolateralinde bulunan bu subgrubun lateral ucu RM subgrubunun dorsomedial kısmında lokalize idi. Nucleus'un daha caudal bölümlerinde bu subgrup OI subgrubunun önünde, RM ve RI subgruplarının arkasında yer alıyordu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Although there is detailed knowledge on the organisation of motor neurons supplying the extraocular muscles, there are still some discrepancies concerning the results of different studies. This study is planned to reexamine the distribution of the motor neurons in the oculomotor nucleus of the rat. Twenty adult Sprague-Dawley rats (body weights 200-250 gr) of both sexes were anaesthetized with intraperitoneal injections of Ketamin (60 mg/kg) and Rompun (10 mg/kg). 1-2 fil of 30 % horseradish peroxidase (HRP Sigma type VI) was injected into the muscle with a microsyringe. Multiple injections were made to fully infiltrate the muscle. The muscle was then enveloped by parafilm coated with surgical cement in order to prevent the escape of tracer substance and the eyelids were sutured. The localisation of the labelled neurons were examined under light microscope. The rostral end of the nucleus begins with a compact neuron group belonging to medial and inferior rectus subgroups. However at the caudal end the neurons were scattered in a wider area gradually decreasing in number. Neurons innervating the medial rectus muscle were located within the ventral and ventrolateral portions of the nucleus extending throghout its rostrocaudal length. Motoneurons belonging to the inferior rectus subgroup were observed within the gap between the median raphe and medial end of the medial rectus subgroup. Motoneurons of the inferior oblique subgroup formed an ovoid cell mass slightly dorsal to the medial rectus and inferior rectus subgroups. Neurons of the superior rectus subgroup were localized within the caudal two thirds of the nucleus. Lateral end of this subgroup was located in the dorsal and medial part of medial rectus subgroup whereas the rest of this subgroup was located ventro medial to inferior oblique and dorso-lateral to medial rectus subgroups. Within the more lower sections this subgroup was. found to be located anterior to the inferior oblique subgroup and posterior to the medial and inferior rectus subgroups.