Türk sporcularına ilişkin performans profili ve yapı geçerliği
Performance profiles and structure validity of Turkish athletes
  1. Tez No: 80920
  2. Yazar: PERİCAN KORUÇ (BAYAR)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GIYASETTİN DEMİRHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Profili, Adet Atıcılar, Geçerlik, Yapı Geçerliği, Performance Profiling, Throwers, Validity, Construct Validity. VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Türkiye için atlet atıcıların performans profillerinin çıkartılması ve performans profillerinin yapı geçerliğinin saptanması amacıyla yapılan bu araştırmada, antrenman ve müsabaka dönemlerine göre sporcuların performans değerlerindeki ve performans profili puanlarındaki düşme ya da yükselme eğilimleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmaya, yaşları 18.9 ± 2.81 arasında değişen 8 bayan, 9 erkek elit atlet atıcı olmak üzere toplam 17 sporcu katılmıştır. Araştırmaya katılan sporculara atlet atıcılar için geliştirilmiş Performans Profilleri iki antrenman, üç müsabaka döneminde uygulanmıştır. Elde edilen verilere Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi, Repeated Contrast Test, Eğilim Analizi (Lineer Trend Anaysis) ve Pearson Çarpım Momentler Korelasyonu uygulanmış ve hata payı.05 olarak kabul edilmiştir. Atlet atıcıların cinsiyetlerine göre antrenman ve müsabaka dönemleri arasında farklılık bulunmamıştır (F (1, 16) =.21; P>.649). Bu nedenle diğer değerlendirmelerde tek grup üzerinden istatistiksel işlemler yapılmıştır. Antrenman ve müsabaka dönemlerine göre atlet atıcıların performans profilinden elde ettikleri puanların karşılaştırılmasında dönemler arasında fark bulunmamıştır (F (4, 64) = 1.692; P =212). Ardışık zamana dayalı ölçümler arasındaki eğilimi saptamak amacıyla yapılan testlerde ikinci ve üçüncü dönem arasında fark olduğu belirlenmiştir ( F(l, 16) = 3.91; P =.043). Antrenörlerin atlet atıcılara ilişkin görüşlerinden oluşan performans profili puanlan arasında anlamlı fark bulunmuştur (F (4, 64) = 3.556; P =.011). Ardışık zamana dayalı eğilimi saptamak amacıyla yapılan testlerde dönemler arasında farklılık olmadığı gözlenmiştir. Atlet atıcıların en önemli olarak kabul ettiği performans profili maddeleri arasında antrenman ve müsabaka dönemlerine göre fark bulunmamıştır (F (4, 64) =.402; P =.806). Ardışık zaman dilimleri arasındaki eğilimi saptamak amacıyla yapılan testte de farklılık bulunmamıştır (P>:05). Sporcuların en az önemli kabul ettiği maddeler arasında da dönemlere göre fark gözlenmemiştir ( F (4, 64) = 2.405; P =59). Ardışık zamanlar dilimleri arasındaki eğilimin saptanması amacıyla yapılan testte ikinci ve üçüncü ölçümler arasında farklılık olduğu bulunmuştur (F (1, 16) = 6.261; P =.024). Atlet atıcıların performans profili ile gerçek performans değerleri arasındaki korelasyonda anlamlı ilişki bulunamamıştır(P>.05). Sporcuların ve antrenörlerinin performans profili puanlan arasında sadece üçüncü dönemde anlamlı ilişki bulunmuştur (r =.4819, P Elde edilen bulgular eğilimler açısından performans profillerinin yapı geçerliğini gösterirken, global farklar açısından istenen sonuçlan vermemiştir. Bu nedenle Türkiye için çıkartılan performans profilleri dikkatli kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research which has been done for Turkey with the aim of determining the performance profiles of throwers and finding out structure validity of performance profiles, it has been tried to point out the grade increase and decrease tendencies of performance values and performance profiles of athletes in accordance with their exercise and competition periods. Total 17 athletes as being 8 female and 9 male elit throwers have participated to this research with the age varying around 18.9 ± 2.81. Performance profiles, which was developed for throwers were applied to athletes participated to this research during two exercise and three competition periods. Repeated Measurements One Factor of Variance Analysis and Repeated Contrast Test, Lineer Trend Analaysis and Pearson Moments correlation were applied to the obtained data. No difference was found between exercise and competition periods of throwers in accordance with their sex F (1, 16) =.21; P = 0.649. Due to this reason, istatistical studies were done with one group in other evaluations. There was no difference among periods in the comparison of grades obtained in the performance profiles by throwers per exercise and competition periods F (4, 64) = 1.692; P= 0.212. In the test done for finding out the tendencey among the measurements depending on occasions, difference was seen between second and third periods F (1, 16) = 3.91; P = 0.043. A significant difference was found out among performance profile grades which are the views of coach about throwers F (4, 64) = 3.556; P = 0.01 1. In the tests done for finding out the tendency depending on occasion, no significant difference was determined between the periods. Among the performance profile items which were accepted as the most important part by the throwers, no significant difference was found in accordance with exercise and competition periods F (4, 64) =.402; P =.806.In the test done to determine the tendency between the occasions, no significant difference was found either (P>.05). Among the items which are accepted with the minimum importance by the athletes, no significant difference was observed according to the periods F (4, 64) = 2.405; P = 0.59. Significant difference was found between second and third maesurements of the test done for determining the tendency among occasions F (1, 16) = 6.261; P =0.024. No significant relation has been found between performance profiles and actual performance values of throwers (P>.05). Among the performance profile grades of athletes and coach, significant relation has been found only in the third period ( r = 4819, P While showing the structure validity of performance profiles, obtained data didn't give the wanted results per global differences. Due to this reason, the performance profiles developed for Turkey should be used with great care.