15-49 yaş grubu evli kadınlarda anemi yaygınlığı ve anemiye neden olan bazı faktörlerin incelenmesi
Anemia prevalence and some factors affecting anemia in married 15-49 years age group of women
  1. Tez No: 80921
  2. Yazar: SEVİL KAYNARCA KIZGUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAFİYE EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, doğurganlık, beslenme, hemşirelik m, Anemia, nutrition, birthing, nursing IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Araştırma, Zonguldak İl sınırlan içinde bulunan m Nolu Sağlık Ocağı'na bağlı farklı sosyo-ekonomik özelliklere sahip üç mahallede yaşayan 15-49 yaş grubu evli kadınlarda anemi yaygınlığı ve anemiye neden olan bazı aktörleri incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın ömeklemini, sosyo-ekonomik düzeye göre tabakalanan mahallelerden tabaka ağırlığına göre gelişigüzel seçilen 15-49 yaş grubu evli 346 kadın oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafindan konu ile ilgili çalışmalar incelenerek ve uzman görüşü alınarak oluşturulan veri toplama formu aracılığıyla ve spektro fotometrede Hb Ölçümleriyle elde edilmiştir. Veri formu, sosyo-demografik özellikler, doğurganlık ve beslenme alışkanlıklarına yönelik sorulardan oluşturulmuştur. Verilerin bilgisayara girilmesi ve analizi Excel Work Sheet programında yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik sayılar ve ki-kare test kullanılmıştır. Hb ölçüm sonuçlarına göre araştırma bölgesindeki kadınlarda anemi (hb < 11.5 gr/dl) yaygınlığının % 46 olduğu saptanmıştır. Araştırma kapsamındaki kadınların çoğunluğu (% 60,4) ilkokul mezunu olup, % 19,7'si okur yazar değildir. Kadınlar genellikle düşük ve orta düzeyde gelire sahip olup, et tüketimi sınırlı ve genellikle bitkisel besinlere dayalı bir diyetle beslenmektedirler. Araştırma sonuçlarına göre anemi görülme sıklığındaki artış ile ailenin aylık geliri arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p < 0,05). Kadınların kendisinde yada aile bireylerinde parazit varlığı, gebelik, doğum, düşük ve iki yıldan az aralıklı gebelik sayısı, öğünlerde çay içme ve yeşil yapraklı sebze ve kuru baklagillerin haşlama sularını dökme gibi etkenlerle anemi görülme sıklığı arasında yüzdelikler açısından paralellik görülmekle birlikte, istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This descriptive study has been carried out to determine anemia prevalence and some factors affecting anemia in married 15-49 years age group of women in Zonguldak. The research area was the district under the responsibility of Number HI Primary Health Care Center. 346 married women were chosen amongst three quarters of the research area. These quarters had identical socio-economical differences according to city municipality records. One of them supposedly inhabiting with low income group, the rest two relatively mean and high income groups. The ranking sampling method was used to chose 346 married women in birthing age. The data were obtained by using data form which was prepared according to related literature and by help of experts of the related subjects. The data form was a questionnaire consisting of socio-demographic, birthing and nutritional questions. Anemia was determined by measuring Hb level of blood sample in a spectra photometer. Women having less than 11.5 gr/dl Hb in their blood sample were accepted as anemic. The analyses of questionnaire and Hb value were made by using Excel Work Sheet Program. Marginal tabling and khi-square test were used as statistical tool in data processing. According to data approximately 46 % of women were anemic in the research area. Majority of women either had 5 years education (% 60,4) or illiterate (% 19,7). Increased anemia prevalence was found related to family income, age group, parasite availability, frequency of pregnancy, number of delivery and abortion and some nutritional habits like tea drinking. Between those parameters, only family income was statisticaly important (p < 0,05). The majority of women depended on fresh vegetables and beans in their diets. Meat and poultry had a very limited role in their diets. Spilling boiling water of some fresh vegetables and beans, tea drinking in meals were frequent habits amongst women.