Kardiyak cerrahide ketaminin antiinflamatuar etkisinin araştırılması
Investigation of the antiinflammatory effect of ketamine in cardiac surgery
- Tez No: 809305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SARKILAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: immün-inflamatuar biyobelirteçler, kardiyak cerrahi, ketamin, nötrofil lenfosit oranı, perioperatif inflamasyon, trombosit lenfosit oranı, immune-inflammatory biomarkers, cardiac surgery, ketamine, neutrophil lymphocyte ratio, perioperative inflammation, platelet lymphocyte ratio
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Ketamin antiinflamatuar etkisi bilinen bir anestezik ajandır. Çalışmamızda kardiyak cerrahi hasta popülasyonunda intraoperatif ketamin infüzyonu ile bu özelliğin rutin immün-inflamatuar laboratuvar veri analizleri ile doğrulanıp doğrulanamayacağı test edildi. İntraoperatif parametreler, postoperatif ağrı skorları, analjezi gereksinimi ve hasta sonuçları üzerine etkileri araştırıldı. Yöntem: Toplam 160 hasta kontrol grubu (n=80) ve ketamin grubu (n=80) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Ketamin grubunda indüksiyonda (1 mg/kg bolus) ve operasyon boyunca (idamede) (2,4 mg/kg/saat infüzyon) ketamin verildi. Operasyon odasına alındıktan sonra sedoanaljezi yapıldı. Standart noninvaziv (elektrokardiyogram, periferik oksijen satürasyonu) ve lokal anestezi altında invaziv arteriyel kan basınç monitörizasyonları uygulandı. Düzeltilmiş vücut ağırlığına göre intravenöz anestezik ajanlar midazolam (0,1 mg/kg), fentanil (3 µg/kg), rokuronyum (0,6 mg/kg) indüksiyon ve remifentanil (0,1-0,3 µg/kg/dk) ve sevoflurane (0,5-1 minimal alveolar konsantrasyonda) idamede kullanıldı. Hemodinamik takipler bazal değerlerin %20 altında ya da üstünde olmasına göre yapıldı. Postoperatif analjezi için operasyonun sonunda morfin (0,1 mg/kg) ve yoğun bakımda sedoanaljezi için ekstübasyona kadar remifentanil (0,05-0,1 µg/kg/dk) ve deksmedetomidin (0,5-1 µg/kg/saat) infüzyonu uygulandı. Yoğun bakımda parasetamol (3x1 g) ve kurtarma (ek) analjezisi olarak tramadol (1 mg/kg) verildi. İntraoperatif hemodinamikleri değerlendirmek için vazoaktif inotropik skor (VIS) hesaplandı. Preoperatif ve postoperatif 1. gün rutin kan tetkikleri değerlendirilerek immün-inflamatuar parametreler [lökosit, nötrofil, lenfosit ve trombosit sayıları, C reaktif protein (CRP)] ve bunlardan hesaplanan parametreler [(nötrofil/lenfosit oranı (NLR), NLR-indeksi, delta-NLR, trombosit/lenfosit oranı (PLR), PRL-indeksi, delta-PLR, SIRI (sistemik inflamasyon yanıt indeksi) ve SII (sistemik immün-inflamasyon indeksi)] kaydedildi. Postoperatif ekstübasyondan sonra ilk 24 saatte ağrı şiddeti [nümerik rating skala (NRS) ve Prince Henry Hospital Ağrı Skoru (PHHS)], analjezi gereksinimi, ekstübasyon zamanı, yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri ve ilk 28 günlük mortalite oranları değerlendirildi. Bulgular: Preoperatif immün-inflamatuar parametreler, gruplar arasında benzerdi. Postoperatif CRP, nötrofil, NLR, NLR-indeksi, delta-NLR, PLR, delta-PLR, PLR-indeksi, SIRI ve SII ketamin grubunda anlamlı derecede daha düşüktü (p0,05). Ketamin grubunda yoğun bakım ve hastane kalış süreleri anlamlı derecede daha kısa bulunmuş ve 28 günlük mortalite görülmemiştir (p0,05). Ketamin grubunda entübasyondan sonra ilk 5 dakikada ölçülen sistolik ve ortalama arter basınçları kontrol grubuna göre daha yüksekti (p>0,05). Bununla birlikte intraoperatif VIS gruplar arasında benzer bulundu (p>0,05). Sonuç: Kardiyak cerrahide ketaminin antiinflamatuar etkinliği NLR ve PLR hesaplamaları ile de gösterildi. Bu hasta hastalarda operasyon boyunca ketamin infüzyonu inflamatuar yanıtı azaltmakta etkin bulundu. Ayrıca ketamin postoperatif akut ağrı, yoğun bakım ve hastanede kalış süreleri ve mortalite üzerine olumlu etkilere sahip gibi gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Ketamine is an anesthetic agent with known anti-inflammatory effect. In our study, we tested whether this feature could be confirmed by routine immune-inflammatory laboratory data analysis with intraoperative ketamine infusion in the cardiac surgery patient population. The effects on intraoperative parameters, postoperative pain scores, analgesia requirement and patient outcomes were investigated. Method: A total of 160 patients were divided into two groups as the control group (n=80) and the ketamine group (n=80). In the ketamine group, ketamine was given during induction (1 mg/kg bolus) and throughout the operation (maintenance) (2.4 mg/kg/hour infusion). After he was taken to the operating room, sedoanalgesia was performed. Standard noninvasive (electrocardiogram, peripheral oxygen saturation) and invasive arterial blood pressure monitoring were performed under local anesthesia. Intravenous anesthetic agents based on body weight corrected midazolam (0.1 mg/kg), fentanyl (3 µg/kg), rocuronium (0.6 mg/kg) induction and remifentanil (0.1-0.3 µg/kg/min) and sevoflurane (at a minimal alveolar concentration of 0.5-1) were used for maintenance. Hemodynamic follow-ups were made according to 20% below or above baseline values. Morphine (0.1 mg/kg) was administered at the end of the operation for postoperative analgesia, and remifentanil (0.05-0.1 µg/kg/min) and dexmedetomidine (0.5-1 µg/kg/hour) infusion until extubation for sedoanalgesia in the intensive care unit. Paracetamol (3x1 g) and tramadol (1 mg/kg) as rescue (additional) analgesia were given in the intensive care unit. The vasoactive inotropic score (VIS) was calculated to evaluate intraoperative hemodynamics. Preoperative and postoperative 1st day routine blood tests were evaluated and immune-inflammatory parameters [leukocyte, neutrophil, lymphocyte and platelet counts, C-reactive protein (CRP)] and parameters calculated from these [(neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), NLR-index, delta] -NLR, platelet/lymphocyte ratio (PLR), PRL-index, delta-PLR, SIRI (systemic inflammation response index), and SII (systemic immune-inflammation index)] were recorded. Pain severity [numerical rating scale (NRS) and Prince Henry Hospital Pain Score (PHHS)] in the first 24 hours after postoperative extubation, analgesia requirement, extubation time, intensive care and hospital stay, and first 28-day mortality rates were evaluated. Results: Preoperative immune-inflammatory parameters were similar between groups. Postoperative CRP, neutrophil, NLR, NLR-index, delta-NLR, PLR, delta-PLR, PLR-index, SIRI and SII were significantly lower in the ketamine group (p0.05). In the ketamine group, the length of stay in the intensive care unit and hospital was significantly shorter and 28-day mortality was not observed (p0.05). Systolic and mean arterial pressures measured in the first 5 minutes after intubation were higher in the ketamine group than in the control group (p>0.05). However, intraoperative VIS was similar between the groups (p>0.05). Conclusion: The anti-inflammatory activity of ketamine in cardiac surgery was also demonstrated by NLR and PLR calculations. In these patients, ketamine infusion throughout the operation was found to be effective in reducing the inflammatory response. In addition, ketamine seems to have positive effects on postoperative acute pain, intensive care and hospital stay, and mortality.