Sigara dumanına maruz bırakılan ratlarda,kısa süreli uzak kalmanın cerrahiye bağlı inflamatuvar yanıt üzerine etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficacy of short-term smoking abstinence on surgery -i̇nduced i̇nflammatory response i̇n cigarette smoke -exposed rats
- Tez No: 1013707
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH DEMİRHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sigara, İnflamasyon, Perioperatif, NLR, TNF-α, Rat Modeli, SII, Sigara Bırakma, Sigarayı bırakma, Smoking, Inflammation, Perioperative, NLR, TNF-α, Rat Model, SII, Smoking Cessation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma; altı hafta boyunca sigara dumanına maruz bırakılan ratlarda, farklı süreli sigara bırakma protokollerinin cerrahi insizyon sonrası gelişen sistemik inflamatuvar yanıt üzerine etkisini proinflamatuvar ve antiinflamatuvar sitokinler, hematolojik parametreler ve kan tabanlı inflamasyon indeksleri aracılığıyla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 200-250 gram ağırlığında, 2-4 aylık 48 adet Wistar albino cinsi erkek ve dişi rat kullanılmıştır. Hayvanlar her grupta eşit sayıda erkek ve dişi olacak şekilde dörder gruba ayrılmıştır: Kontrol grubu (n=12), sigara maruziyeti grubu (n=12), cerrahiden iki hafta önce sigara bırakılan grup (n=12) ve cerrahiden bir gün önce sigara bırakılan grup (n=12). Sigara maruziyet protokolü; haftanın her günü, günde üç kez, 15 dakika arayla, ikişer adet sigara olmak üzere toplam altı hafta sürdürülmüştür. Ratlara 90 mg/kg ketamin ve 10 mg/kg ksilazin kombinasyonu ile anestezi uygulanmış, ardından cerrahi insizyon yapılmıştır. Kardiyak ponksiyon yöntemiyle alınan kan örnekleri 4000 RPM'de 10 dakika santrifüj edilerek serum elde edilmiştir. IL-6, IL-1β, IL-8, IL-10, TNF-α ve CRP düzeyleri ELISA yöntemiyle; nötrofil, lenfosit, trombosit, MPV değerleri ile NLR, PLR, MLR, SII ve PMI indeksleri hematolojik analizle belirlenmiştir. İstatistiksel değerlendirmede GraphPad Instat programı kullanılmış; gruplar arası karşılaştırmalarda faktöriyel deneme deseni analizi, Kruskal-Wallis ve Mann-Whitney U testleri uygulanmıştır. Bulgular: Sitokin düzeyleri incelendiğinde, TNF-α sigara maruziyeti grubunda (1165 ± 88,85 ng/L) ve bir gün kesinti grubunda (1150 ± 109,6 ng/L) kontrol grubuna (899,3 ± 221,6 ng/L) kıyasla anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur (p = 0,0019). İki hafta kesinti grubunda ise TNF-α düzeyleri kontrol değerlerine yakın seyretmiştir. IL-6, IL-1β, IL-8, IL-10 ve CRP düzeyleri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Hematolojik parametreler açısından; sigara maruziyeti grubunda nötrofil sayısı (p = 0,0256) ve MPV (p = 0,0022) kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. NLR, PLR, MLR ve SII değerleri de sigara maruziyeti grubunda kontrol grubuna göre anlamlı biçimde artmış (sırasıyla p = 0,0170; p = 0,0209; p = 0,0310; p = 0,0166); iki hafta kesinti grubunda bu indeksler kontrol düzeylerine yaklaşırken, bir gün kesinti grubunda NLR ve SII yüksek seyretmeye devam etmiştir. Cinsiyete göre değerlendirmede IL-10 erkeklerde, CRP ise dişilerde anlamlı düzeyde yüksek bulunmuş; NLR, PLR, MLR ve SII değerleri erkeklerde daha yüksek saptanmıştır. Korelasyon analizlerinde, bir gün kesinti grubunda IL-1β ile NLR (r = 0,65; p = 0,02) ve SII (r = 0,62; p = 0,03) arasında, IL-8 ile MPR arasında (r = 0,75; p = 0,005) anlamlı pozitif korelasyonlar belirlenmiştir. Sonuç: Kronik sigara dumanı maruziyeti, TNF-α düzeylerinde ve NLR, PLR, MLR, SII gibi hematolojik inflamasyon indekslerinde belirgin artışa yol açmakta; cerrahiye bağlı inflamatuvar yükü anlamlı ölçüde yükseltmektedir. Cerrahiden yalnızca bir gün önce sigara bırakmanın bu inflamatuvar tabloyu gidermeye yetmediği, iki haftalık bırakım süresinin ise inflamatuvar parametreleri kontrol düzeylerine belirgin biçimde yaklaştırdığı gösterilmiştir. Elektif cerrahi planlanan sigara içen hastalara cerrahiden en az iki hafta önce sigarayı bırakmaları önerilmeli; perioperatif dönemde TNF-α ve hematolojik inflamasyon indeksleri bütüncül bir yaklaşımla birlikte değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of different durations of smoking cessation on the systemic inflammatory response induced by surgical incision in rats exposed to cigarette smoke for six weeks, using pro- and anti-inflammatory cytokines, hematological parameters, and blood-based inflammation indices. Materials and Methods: Forty-eight male and female Wistar albino rats weighing 200–250 grams were divided into four groups of twelve, with an equal sex distribution in each group: control group (n=12), smoke exposure group (n=12), two-week pre-surgical cessation group (n=12), and one-day pre-surgical cessation group (n=12). The smoke exposure protocol consisted of six weeks of daily exposure, three sessions per day with 15-minute intervals, using two cigarettes per session. Anesthesia was induced with 90 mg/kg ketamine and 10 mg/kg xylazine, followed by surgical incision. Blood samples collected via cardiac puncture were centrifuged at 4000 RPM for 10 minutes to obtain serum. IL-6, IL-1β, IL-8, IL-10, TNF-α, and CRP levels were measured by ELISA; neutrophil, lymphocyte, platelet, and MPV values along with NLR, PLR, MLR, SII, and PMI indices were determined by hematological analysis. Statistical analyses were performed using GraphPad Instat software with factorial ANOVA, Kruskal-Wallis, and Mann-Whitney U tests. Results: Among cytokines, TNF-α was significantly elevated in the smoke exposure group (1165 ± 88.85 ng/L) and the one-day cessation group (1150 ± 109.6 ng/L) compared to the control group (899.3 ± 221.6 ng/L) (p = 0.0019), while the two-week cessation group showed TNF-α levels near control values. IL-6, IL-1β, IL-8, IL-10, and CRP did not differ significantly between groups. Regarding hematological parameters, neutrophil count (p = 0.0256) and MPV (p = 0.0022) were significantly elevated in the smoke exposure group compared to controls. NLR, PLR, MLR, and SII were also significantly higher in the smoke exposure group (p = 0.0170, p = 0.0209, p = 0.0310, p = 0.0166, respectively); these indices approached control levels in the two-week cessation group, whereas NLR and SII remained elevated in the one-day cessation group. Sex-based analysis revealed significantly higher IL-10 in males and CRP in females; NLR, PLR, MLR, and SII were significantly higher in males. Correlation analyses in the one-day cessation group demonstrated strong positive correlations between IL-1β and NLR (r = 0.65; p = 0.02), IL-1β and SII (r = 0.62; p = 0.03), and IL-8 and MPR (r = 0.75; p = 0.005). Conclusion: Chronic cigarette smoke exposure significantly increases systemic inflammatory burden, as evidenced by elevated TNF-α levels and multiple hematological inflammation indices including NLR, PLR, MLR, and SII. One-day cessation was insufficient to attenuate this inflammatory profile, whereas two weeks of cessation allowed these parameters to return to near-control levels. Patients scheduled for elective surgery should be advised to quit smoking at least two weeks prior to the procedure. TNF-α and hematological inflammation indices should be evaluated comprehensively during the perioperative period to guide clinical decision-making.