Adıge dili öğreniminde ara düzey (B1) öğretim programı
Intermediate level (B1) teaching program in Adige language learning
  1. Tez No: 809746
  2. Yazar: HACER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUSANA SHKHALAKOVA, DR. MEMDUH CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Adıgece B1 Düzeyi, Çerkezce Öğretimi, Dil Öğretimi, Adyghe B1 Level, Circassian Language Teaching, Language Teaching
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kafkas Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çerkez Dili Ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu araştırmada Diller İçin Avrupa Ortak Öneriler Çerçevesi standartlarına göre Adıgece B1 düzeyi öğretim programı geliştirilmesi amaçlanmıştır. Adıgecenin öğretimine yönelik çalışmada çerçeve metninde belirlenen tanımlayıcılar Adıgeceye uyarlanmıştır. Belgesel tarama modeli benimsenen bu çalışmada, dilin en etkin şekilde nasıl öğretileceği, hangi yöntem ve tekniklerden faydalanılabileceği ve hangi konuları içermesi gerektiği araştırılmış bu doğrultuda temel dil becerilerini geliştirmeye yönelik yapılmış çalışmalar incelenmiştir. Adıgece B1 düzeyindeki bu çalışmada örnek program temaları, temel dil becerileri kazanımları ve bu kazanımların değerlendirilmesine yönelik çalışmalar ve dil bilgisi konuları bulunmaktadır. Farklı konu başlıkları altında ünite çalışmaları hazırlanmış, günlük hayata ve kültüre dair metinlere yer verilmiştir. Metinlerin sonlarında verilen etkinlikler ile dil öğrenicilerin temel dil becerilerini değerlendirmeleri istenmiştir. Yapılan bu çalışmanın Adıgece öğretimiyle ilgilenenlere kolaylık sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this current research was to develop a B1 level curriculum for Adyghe Language teaching according to the standards of the Common European Framework of Reference for Languages. In this study on teaching Adyghe Language, the descriptors determined in the framework were adapted to Adyghe Language. The document analysis was adopted to collect the data, and how this language can be taught in the most effective way, which methods and techniques can be used, and which subjects should be included were investigated in this study, and with this respect, studies on developing basic language skills were examined. Considering B1 level in Adyghe language, sample program themes, the acquisitions of basic language skills, studies for the evaluation of these acquisitions, and grammar topics were involved. Unit studies were prepared under different topics, and texts on daily life and culture were also included. Language learners were asked to evaluate their basic language skills with the activities given at the end of the texts. This study is expected to provide convenience to those who are interested in Adyghe Language teaching.