Temettuat defterlerine göre Üsküp Merkez Kazası'nın sosyo-ekonomik durumu (H. 1261)
Social-economic status of Skopje Central District according to temettuat registers (H.1261)
  1. Tez No: 810243
  2. Yazar: EMİNE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Üsküp, Temettuat, Osmanlı, Skopje, Temettuat, Ottoman
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 781
Özet
Temettuat Defterleri, 19. Yüzyıl Osmanlı'sına dair önemli bilgiler sunan arşiv kaynaklarının başında gelmektedir. Ayrıca, Temettuat kayıtları yapılan bölgenin ve bölgede yaşayan ahalinin hakkında zengin bilgiler içeren birinci el kaynaklardandır. Teze konu olan 15471, 15472, 15473 ve 15475 katalog numaralı Temettuat Defterleri H. 1261/M. 1845-1846 yıllarını kapsamakla birlikte 243 sayfa ve 123 belgeden oluşmaktadır. Tezin ilk bölümünde genel bir bakış açısıyla, Üsküp'ün tarihi gelişim sürecine ve incelenen Temettuat Defterlerinin Osmanlı Tarihinde ki önemine yer verilmiştir. İkinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci bölümlerde, dört adet Temettuat Defterinde yer alan bilgiler ışığında, Üsküp Merkez Kazası'nın H. 1261 yılındaki sosyo-ekonomik durumu irdelenmiştir. Altıncı bölümde ise defterlerin traskripsiyonları yer almıştır. Bu çalışmada, Osmanlı Devleti'nin Balkanlardaki önemli merkezi olan Üsküp Merkez Kazası'nın tarihini aydınlatmak ve Üsküp Tarih araştırmalarına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Temettuat Registers are one of the archival sources that contain important information about the 19th century Ottoman Empire. In addition, Temettuat is one of the first-hand sources that contain rich information about the region where the records are made and the people living in the region. Temettuat Registers with catalog numbers 15471, 15472, 15473 and 15475, which are the subject of the thesis, H. 1261/M. It covers the years 1845-1846 and consists of 243 pages and 123 documents. In the first part of the thesis, with a general point of view, the historical development process of Skopje and the importance of the examined Temettuat Registers in Ottoman History are given. In the second, third, fourth and fifth chapters, the social-economic situation of the Skopje Central District in H. 1261 was examined in the light of the information contained in the four Temettuat Registers. In the sixth chapter, the transcriptions of the notebooks are included. This study is to illuminate the history of Skopje Central District, which is the important center of the Ottoman Empire in the Balkans, and to contribute to Skopje History research.