Statistical investigation of wave power potential in the North Aegean sea
Kuzey Ege denizindeki dalga gücü potansiyelinin istatistiksel olarak incelenmesi
- Tez No: 810505
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Okyanus gücü, Dalga enerjisi, Kuzey Ege Denizi, Ortalama dalga periyodu, Önemli dalga yüksekliği, Ocean power, Wave energy, North Aegean Sea, Mean wave period, Significant wave height
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dalga enerjisi bugün yüksek enerji yoğunluğu ve düşük çevresel etkisi ile önemli bir yenilenebilir enerji kaynağı olarak tanınır. Dalga enerjisi ve üretim santrallerinin gelişimi yönündeki çalışmalar gün geçtikçe daha çok ilgi çekmekte ve bu alanda yapılan çalışmalar artmaktadır. Verilen bir alanda dalga enerji üretim sistemlerinin tasarımı ve kurulumu için dalga özelliklerinin bilinmesi gerekir. Bu bağlamda, ortalama dalga periyodu, önemli dalga yüksekliği ve dalga yönünün olasılık dağılım fonksiyonlarının belirlenmesi optimal ve başarılı bir planlama ve kurulum için önemlidir. Bu çalışma, Kuzey Ege Denizi'ndeki dalga enerji potansiyelini Weibull ve Rayleigh olasılık yoğunluk modelleri kullanarak inceledi. Çalışmada istenilen sonuçları elde etmek için, bir yıl boyunca saat başı önemli dalga yükseklikleri, ortalama dalga periyodları ve dalga yönleri kullanıldı. Hesaplamalara göre, Kuzey Ege Denizi'ndeki şamandra ölçüm noktasındaki yıllık ortalama dalga enerji potansiyeli, ortalama dalga periyodu ve önemli dalga yüksekliği sırasıyla 1.0145 kW/m, 4.170 s ve 0.5573 m olarak belirlendi. Bu bilgi, elektrik tesisi işletmecileri ve yapıcıların Türkiye'nin dalga enerji dönüştürücü endüstrisinin fırsatlarını, avantajlarını, maliyetlerini ve risklerini belirlemesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Wave energy is recognized today as a significant renewable source of power with a considerable energy density with minimum environmental impact. Studies on wave characteristics are being carried out with increasing development and interest, and knowledge of wave characteristics is needed in order to design and install wave energy generation systems in a given area. In this respect, the determination of the probability distribution functions of the mean wave period, height of significant waves and wave direction is important to ensure an optimal and successful plan and installation of wave power generation systems. This study investigated potential of wave energy in the north Aegean Sea using Weibull and Rayleigh probability density models. To achieve the desired results in the study, hourly significant wave heights, mean wave periods and wave directions covering one year were used. Calculations revealed that the annual average wave power potential, mean wave period, and significant wave height of the buoy measurement point in the north Aegean Sea were 1.0145kW/m, 4.170s and 0.5573m respectively. This information can help electrical facility operators and policymakers determine the opportunities, benefits, costs and risks of developing Turkey's wave energy converter industry.