Göçmen sağlığı hizmetlerinin yönetimi: Avrupa Birliği ve Türkiye örneği
Management of migrant health services: the case of the European Union and Turkey
- Tez No: 810554
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Göç, Göçmen, Göçmen Sağlığı Hizmetleri, Türkiye, European Union, Migrant, Migrant Health Services, Migration, Türkiye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkiye ve Avrupa Birliği üye devletlerinde uygulanan göçmen sağlığı hizmetlerinin incelenmesi göçmenlere sunulan sağlık hizmetlerinin karşılaştırmalı olarak analiz edilmesi olarak belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılmıştır. Çalışmanın ilk kısmında veri kaynağı olarak Türkiye ve 27 AB üye devletinde yayınlanmış literatür, araştırma raporları, kamu ve özel kuruluş raporları kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında ise amaçlı örnekleme yöntemi ile uzman görüşleri tarafından geliştirilen yarı yapılandırmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde analiz içeriği araştırma soruları ile ilişkilendirilerek kodlama yapılmıştır. İçerik analizinde tümevarım ilkesine göre toplanan verilerden, incelenen probleme ilişkin ana temalar ortaya çıkarılmış ve veriler anlamlı bir şekilde yorumlanmıştır. Bulgular: Türkiye göçmenlere sağlık hizmetini yardım amaçlı sunarken, AB üye devletlerinde 10 ülkede acil bakım hizmetlerinin dahi ödeme karşılığı yapıldığı görülmüştür. Türkiye'de geçici koruma kimliği olmasa da göçmenlere acil sağlık hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. Sadece 5 AB üye devletinde Türkiye'de olduğu gibi birincil ve ikincil bakım ücretsiz olarak sunulmaktadır. Hem Türkiye'deki hem de AB üye devletlerindeki katılımcılar, göçmen sağlığı meselesini bulaşıcı hastalıklar ile ilişkilendirerek bir halk sağlığı konusu ve sorunu olarak algılamaktadır. Türkiye göçmen sağlığı konusunu insani ve duygusal yönden ele alırken, AB üye devletleri konuya reel çerçeveden baktığı sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcılar tarafından Türkiye'de sunulan göçmen sağlık hizmetlerinin yeterli olduğu belirtilirken, AB üye devletlerinde sunulan sağlık hizmetlerinin yetersiz olduğu ifade edilmiştir. Sonuç: Çalışmada, Avrupa Birliği üye devletlerinin Türkiye'ye kıyasla genel bir göçmen sağlığı politikasının bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the immigrant health services applied in Turkey and the European Union member states and to analyze the health services offered to immigrants comparatively. Materials and Methods: Qualitative research methods were used in the study. In the first part of the study, literature, research reports, public and private institution reports published in Turkey and 27 EU member states were used as data sources. In the second part of the study, a semi-structured interview form developed by expert opinions with purposive sampling method was used. In the analysis of the data, coding was done by associating the analysis content with the research questions. In the content analysis, the main themes related to the examined problem were revealed from the data collected according to the inductive principle and the data were interpreted in a meaningful way. Results: While Turkey provides health services to immigrants for assistance, it has been observed that even emergency care services are provided in return for payment in 10 countries in the EU member states. Even though there is no temporary protection identity card in Turkey, emergency health services are provided free of charge to immigrants. Primary and secondary care is provided free of charge in only 5 EU member states, as in Turkey. Participants in both Turkey and EU member states perceive the issue of migrant health as a public health issue and problem by associating it with communicable diseases. While Turkey deals with the issue of migrant health from a humanitarian and emotional perspective, it has been concluded that EU member states look at the issue from a real perspective. While it was stated by the participants that the migrant health services provided in Turkey were sufficient, it was stated that the health services provided in the EU member states were insufficient. Conclusion: In the study, it was concluded that the member states of the European Union do not have a general migrant health policy compared to Turkey.