Silahlı çatışma hukuku kapsamında yabancı savaşçının vatandaşı olduğu devletin uluslararası sorumluluğu
International responsibility of the state of nationality of the foreign fighters under the law of armed conflict
- Tez No: 810739
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM İLKER MUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Silahlı çatışma hukuku, uluslararası insancıl hukuk, devletin uluslararası sorumluluğu, uluslararası hukuka aykırı fiil, yabancı savaşçı, Law of armed conflict, international humanitarian law, international responsibility of the state, international illegal act, foreign fighters
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Devletler tarafından gerçekleştirilen uluslararası hukuka aykırı her fiil, ilgili devletin sorumluluğunu gerektirmektedir. Bir devlet, eğer icrai veya ihmali bir davranışla uluslararası yükümlülüklerini ihlal ediyorsa ve davranış devlete atfedilebilirse söz konusu devlet uluslararası hukuku ihlal etmiş sayılmaktadır. Bu ilkeler uluslararası sorumluluk hukukunun en temel ilkeleri olup, çalışmamızın da konusunu oluşturmaktadır. Bir devletin uluslararası yükümlülüklerini ihlal etmesi, uluslararası hukuk bakımından hukuka aykırı bir fiil olarak tanımlanmakta ve devletin sorumluluğunun bu fiilden kaynaklandığı ileri sürülmektedir. Devletin hukuka aykırı olarak değerlendirilen davranışı bir eylem sonucunda ortaya çıkabileceği gibi devletin hareketsiz kalmasının sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Devlet harekete geçmesi gereken yerde hareketsiz kalırsa ve bundan dolayı da uluslararası bir yükümlülüğünü ihlal ederse söz konusu devletin sorumluluğu gündeme gelecektir. Devletin bu yükümlülüğünden dolayı sorumlu tutulabilmesi için de davranışın devlete isnat edilebilmesi gerekmektedir. Vatandaşı olmadığı devletlerin ordularında farklı amaç uğruna savaşanların ortaya çıkardığı yabancı savaşçılık fenomeni, günümüzde değişen motivasyonlarla devam etmektedir. Savaşların amacı aynı kalmış ancak biçim, süre, araç ve aktörlerinde değişiklik gösteren bir duruma dönüşmüştür. Silahlı çatışma ortamlarında her geçen gün daha fazla rol alan yabancı savaşçılar Soğuk Savaş sonrası dönemde etkinliklerini arttırmışlardır. Savaş tarihinin farklı dönemlerinde paralı asker, özel askeri şirket çalışanı veya yabancı savaşçı olarak adlandırılan kişilerin vatandaşı olduğu devletin sorumluluğu konusu çalışmamızda ele alınmıştır. Çalışmada gün geçtikçe uluslararası güvenliği tehdit eden yabancı savaşçılar hakkında farkındalık yaratılması amaçlanırken yabancı savaşçıların silahlı çatışma hukuku kapsamındaki hukuka aykırı eylemlerinden dolayı vatandaşı olduğu devletin uluslararası sorumluluğuna odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Every act against international law committed by a state entails the responsibility of that state. A state is deemed to have violated international law if it violates its international obligations by an act or omission, and if the behavior is attributable to the state. These principles are the most basic principles of international responsibility law and constitute the subject of our study. A state's violation of its international obligations is defined as an illegal act in international law and it is claimed that the state's responsibility arises from this act. The behavior of the state, which is considered to be unlawful, can occur as a result of an action or as a result of the state's inaction. If the state remains inactive where it should act and therefore violates an international obligation, the responsibility of the state in question will come to the fore. In order for the state to be held responsible for this obligation, the behavior must be attributable to the state. The phenomenon of foreign fighters, created by those who fight for different purposes in the armies of states where they are not citizens, continues with changing motivations today. The purpose of the wars remains the same, but it has turned into a situation that changes in form, duration, means and actors. Foreign fighters, who take more and more roles in armed conflict environments, have increased their activities in the post-Cold War period. In our study, the responsibility of the state of which the citizens of the people called mercenaries, private military company employees or foreign fighters in different periods of the war history are discussed. While aiming to raise awareness about foreign fighters who threaten international security day by day, the study focuses on the international responsibility of the state of citizenship for the illegal actions of foreign fighters within the scope of the law of armed conflict.