Uluslararası örğütlerin mevzuatına göre engellilerin kounması: Irak ve türkiye karşılaştırması
- Tez No: 810854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ALGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası örgütler, Engellilerin korunması, Engellilik
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde en temel insan haklarından biri kuşkusuz anayasal eşitliktir. İnsan hakları evrensel beyannamesinde de yer bulan bu eşitliğin sağlanmasında engellilerin korunması son derece önemlidir. Çoğu ülke anayasal eşitlik konusunda hemfikir iken engellilerin korunması ve pozitif ayrımcılığa ilişkin hükümlerde ülkeden ülkeye farklılıklar bulunmaktadır. Engellilerin haklarının 198 korunması bazı ülkelerde kanunla ayrıca düzenlenmiş iken bazı ülkelerde anayasal bir eşitlik olarak tüm yurttaşları kapsayacak biçimde düzenlenmiştir. Savaşların azaldığı uzun süreli barış döneminin yaşandığı günümüzde ortopedik engelli sayısının azalması beklenirken sanayileşme ve yanlış beslenme sebebiyle engelli bireylerin sayısında ciddi artış yaşanmaktadır. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunan birey sayısı son yıllarda artmaktadır. Gelir adaletsizliği ile baş gösteren bu yeni eşitsizlik engellileri oldukça zor durumlara sokmaktadır. Engelli olmayan bireylere göre hayat standardı düşük olan bu bireylerin yasalarla desteklenmesi ve korunması önem arztmektedir. Araştırmada elde edilen bulgular ele alındığına hem Irak Hukukunda hem de Türk Hukukunda engelli haklarının korunması yönünde hukuki mevzuatın bulunduğu görülmüştür. Ancak Irak Anayasasında eşit yurttaşlık hakları bağlamında bir yükümlülük bulunurken Türkiye'de çeşitli kurum ve kuruluşların engellilere yönelik çıkarmış olduğu yönetmelikler bulunduğu daha detay bilgiler içerdiği görülmüştür. Irak hukuku ve Türk Hukukunun uluslararası örgütler ve uluslararası hukuki sözleşmelere bağlı olarak geliştirdiği ulusal mevzuat hükümlerinin birbirine çok yakın olduğu görülmüştür. Her iki ülkede iş hayatında, sağlık ve sosyal güvenlik hukuku ve emeklilik sistemlerinde, sosyal ve kamusal alan ile eğitim alanında benzer hukuki düzenlemeler bulunmakla birlikte engelliliğin tespitinde birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Engellilik tanımında ise uluslararası doktrine uyum gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Undoubtedly, one of the most basic human rights in developed and developing countries is constitutional equality. The protection of the disabled is extremely important in ensuring this equality, which is also included in the universal declaration of human rights. While most countries agree on constitutional equality, there are differences from country to country in the provisions on disability protection and 200 positive discrimination. While the protection of the rights of the disabled is regulated separately by law in some countries, it is regulated in a way to cover all citizens as a constitutional equality in some countries. While the number of orthopedically disabled people is expected to decrease, there is a serious increase in the number of disabled people due to industrialization and malnutrition. In particular, the number of individuals with chronic diseases has been increasing in recent years. This new inequality, which started with income inequality, puts disabled people in very difficult situations. It is important to support and protect these individuals, who have a lower standard of living compared to non-disabled individuals, by law. Considering the findings obtained in the research, it has been seen that there are legal regulations for the protection of the rights of the disabled in both Iraqi Law and Turkish Law. However, while there is an obligation in the context of equal citizenship rights in the Iraqi Constitution, it has been seen that there are regulations issued by various institutions and organizations for the disabled in Turkey and contain more detailed information. It has been observed that the national legislation provisions developed by Iraqi law and Turkish Law depending on international organizations and international legal agreements are very close to each other. Although there are similar legal regulations in business life, health and social security law and pension systems, social and public sphere and education in both countries, there are some differences in the determination of disability. In the definition