Mobil operatör seçimini etkileyen faktörlerin önem seviyesinin belirlenmesi
Determining the importance of the factors affectingthe selection of the mobile operator
- Tez No: 810991
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ÇORUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kitlesel Özelleştirme, Müşteri Memnuniyeti, Müşteri Sadakati, Telekomünikasyon, Mass Customization, Customer Satisfaction, Customer Loyalty, Telecommunications
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Telekomünikasyon sektöründeki mobil servis sağlayılarının birbiri ile olan rekabeti her geçen gün daha da artmaktadır. Son yıllarda teknolojideki büyük değişimler ile bu rekabet oldukça yükselmiştir. Bu ortamda hayatta kalmak isteyen firmalar müşterilerinin tercih ve isteklerini dikkate alarak hareket etmelidir. Bu çalışmada da tüketicilerin operatör tercihini etkileyen faktörlerin önem seviyeleri, bu faktörlerin müşteri memnuniyeti ve sadakati oluşturmadaki önem seviyeleri ve operatörlerin kitlesel özelleştirme seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda fiyat, hizmet kalitesi, marka imajı, teknolojik altyapı, reklam, kitlesel özelleştirme seviyesi, yakın çevrede kullanım, ekstra hizmetler faktörleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda; operatör tercihinde etkili olan faktörlerden marka imajı, teknolojik altyapı, hizmet kalitesi ve kitlesel özelleştirme seviyesinin önem seviyesi açısından daha yüksek öneme sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The competition of mobile service providers in the telecommunications sector with each other is increasing day by day. With the great changes in technology in recent years, this competition has increased considerably. Companies that want to survive in this environment should act by takinginto account the preferences and wishes of their customers. In this study, it is aimed to determine the importance levels of the factors affecting the operator preference of the consumers, the importance levels of these factors in creating customer satisfaction and loyalty, and the mass customization levels of the operators. In this context, factors such as price, service quality, brand image, technological infrastructure, advertising, mass customization, use in the immediate environment, and extra services were examined. In the results of working; It was concluded that brand image, technological infrastructure, service quality and mass customization level, which are among the factors that affect operator preference, are of higher importance in terms of importance.