Speaking anxiety and its effects on spoken production of EFL students
Konuşma kaygısı ve İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin sözlü üretimi üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 811035
  2. Yazar: ASİL VATANSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA DENEME GENÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Konuşma becerisi, kaygı, duygular, dil öğrenme, yabancı dil, speaking English anxiety, language anxiety, second language acquisition, language learning, coping strategies
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada 2021–2022 eğitim-öğretim yılında bir vakıf üniversitesinde İngilizce Hazırlık Bölümü okuyan 120 öğrencinin İngilizce konuşma kaygıları tespit edilecektir. Ayrıca bu çalışma, öğrencinin kaygı düzeyi ile cinsiyeti, okul türü ve yaşı arasındaki ilişkiyi belirlemeye çalışacaktır. İstenilen sonuçlara ulaşmak için Horwitz'in (1986) Yabancı Dil Sınıf Kaygısı Ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilere İngilizce konuşurken kaygı yaşayıp yaşamadıklarını, kaygıyı en çok hangi senaryolarda yaşadıklarını ve herhangi bir baş etme mekanizmasına sahip olup olmadıklarını öğrenmek için 18 soru sorulmuştur. Bulgular, katılımcılarnın hafif düzeyde konuşma kaygısına sahip olduğunu göstermiştir. Öğrencilerin cinsiyetleri ile konuşma kaygısı düzeyleri arasında büyük bir farklılık olduğu keşfedilmiştir. Konuşma kaygısı kız öğrencilerde erkek öğrencilere göre daha fazladır. Öte yandan, öğrencilerin yaşları ve okul türleri arasında konuşma kaygısı anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Nicel verilerin değerlendirilmesinde SPSS 28.0 kullanılmıştır. Araştırmanın nicel araştırma bulguları, hazırlık okulu öğrencilerinin İngilizce konuşma konusunda orta düzeyde kaygı yaşadıklarını göstermiştir. Öğrenciler başkalarının önünde hazırlıksız bir şekilde konuşmak zorunda kaldıklarında gerginlik yaşadılar. Dilbilgisi hataları yapmak, seyirci önünde konuşmak, doğru kelimeleri hatırlamakta güçlük çekmek ve öğrencilerin İngilizce yeterliliklerine güvenmemeleri, katılımcılar arasındaki konuşma kaygısının ana nedenleri olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 120 students who are enrolled in the English Preparation Department at a foundation University for the 2021–2022 academic year will have their English speaking anxiety determined. Additionally, it seeks to determine the relationship between a student's anxiety level and their gender, kind of school, and age. Horwitz's (1986) Foreign Language Classroom Anxiety Scale was used to get the desired results. Students were asked 18 questions in order to find out whether they experienced anxiety when speaking in English, what scenarios they experienced anxiety the most in, and whether they had any coping mechanisms. The findings indicated that the participants had a mild level of speaking anxiety. It was discovered that there is a big variation between the genders of students and their level of speaking nervousness. Speaking anxiety was more prevalent in female students than in male pupils. On the other hand, speaking anxiety among students' ages and school kinds did not differ significantly. SPSS 28.0 was used to evaluate the quantitative data. The study's quantitative research findings showed that prep school students had a modest amount of anxiety about speaking English. When they had to speak in front of others unprepared, students experienced nervousness. Making grammatical errors, speaking in front of an audience, having problems remembering the right vocabulary, and students' lack of confidence in their English language proficiency were shown to be the main reasons of speaking anxiety among participants.This abstract emphasizes the importance of acknowledging and addressing speaking English anxiety as an integral part of second language acquisition.