Duygusal tepkisellik ve çocukluk çağı ruhsal travmaları ile ikili ilişkilerde güven ilişkisinin incelenmesi
Examination of emotional reactivity and childhood traumas and the relationship of dyadic trust
  1. Tez No: 811110
  2. Yazar: ÜMMÜ NUR GÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEBRAİL KISA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İkili İlişkilerde Güven, Duygusal Tepkisellik, Çocukluk Çağı Ruhsal Travmaları, Dyadic Trust, Emotional Reactivity, Childhood Traumas
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada; duygusal tepkisellik ve çocukluk çağı ruhsal travmalarının ikili ilişkilerde güven ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada katılımcılar 18-45 yaş aralığında olan romantik bir ilişkiye sahip, nişanlı veya evli olan yetişkinler tarafından oluşmuş ve kolayda örneklem yolu ile seçilmiştir. Araştırmadaki 318 kişiye ait veriler Google Forms aracılığıyla online olarak toplanmıştır. Araştırmada kullanılacak verilerin toplanması amacı ile Demografik Bilgi Formu (DBF), Duygusal Tepkisellik Ölçeği (DTÖ), İkili İlişkilerde Güven Ölçeği (İİGÖ) ve Çocukluk Çağı Ruhsal Travmaları Ölçeği (CTQ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Independent Sample T Test, Mann Whitney U testi, One Way ANOVA testi, Kruskall Wallis testi, Pearson Korelasyon analizi, Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre çocukluk çağı ruhsal travmaları ile ikili ilişkilerde güven arasında negatif yönde, anlamlı ve oldukça zayıf düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Alt boyutlarında ise duygusal istismar, duygusal ihmal ve aşırı koruma ile ikili ilişkilerde güven arasında yine negatif yönde, anlamlı ve zayıf bir ilişki olduğu bulgulanmıştır. Duygusal tepkisellik alt boyutu ile ikili ilişkilerde güven arasında anlamlı ve negatif yönde zayıf bir ilişki saptanmıştır. Kadınların duygusal tepkisellik düzeylerinin erkeklerden daha fazla olduğu bulunmuştur. Erkeklerin kadınlardan daha fazla çocukluk çağı travma deneyimleri oldukları tespit edilmiştir. Kadın ve erkeklerin ikili ilişkilerde güven toplam puanı arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Erkeklerin ilişkide güven seviyesinin kadınlara göre daha fazla olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; it was aimed to examine the relationship between emotional reactivity and childhood trauma and dyadic trust. In the study, the participants consisted of adults between the ages of 18-45 who were in a romantic relationship, engaged or married, and were selected by easy sampling. The data of 318 people in the research were collected online via Google Forms. In order to collect the data to be used in the research, Demographic Information Form, Emotional Reactivity Scale, Dyadic Trust Scale and Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) were used. In the analysis of the data, Independent Sample T Test, Mann Whitney U test, One Way ANOVA test, Kruskall Wallis test, Pearson Correlation analysis, Spearman correlation analysis were used. According to the findings obtained as a result of the research, a negative, significant and very weak relationship was found between childhood traumas and dyadic trust. In the sub-dimensions, it was found that there was a negative, significant and weak relationship between emotional abuse, emotional neglect and overprotection and dyadic trust. A significant and negative correlation was found between emotional reactivity sub-dimension and dyadic trust. It was found that women's emotional reactivity levels were higher than men's. It has been determined that men have more childhood trauma experiences than women. A significant difference was found between the dyadic trust scores of women and men. It was found that the level of trust in the relationship of men is higher than that of women.