Gençlik merkezlerinde çalışan gençlik liderlerinin örgütsel destek algılarının örgütsel bağlılık düzeylerine etkisinin incelenmesi (İç Anadolu Bölgesi örneği)
Examination of the effect of perceptions of organizational support of youth leaders working in youth centers on the levels of organizational commitment (Central Anatolia Region example)
- Tez No: 811144
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ULUCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gençlik Merkezi, Gençlik Lider, Örgütsel Destek, Örgütsel Bağlılık, Youth Center, Youth Leader, Organizational Support, Organizational Commitment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı; Gençlik Merkezlerinde çalışan Gençlik Liderlerinin örgütsel destek algılarının örgütsel bağlılık düzeylerine etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya İç Anadolu Bölgesinde yer alan 81 Gençlik Merkezinde aktif ve kadrolu olarak görev alan 205 Gençlik Liderinden 139 Gençlik Lideri katılmıştır. Çalışmada Gençlik Lideri hakkında bilgi toplamak için kişisel bilgi formu ''Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği'' ve ''Örgütsel Bağlılık Ölçeği'' veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 22 istatistik paket programı kullanılmıştır. Çalışanların ölçek düzeylerini belirleyen boyutlar arasındaki ilişkiler pearson korelasyon ve lineer regresyon analizleri aracılığıyla incelenmiştir. Çalışanların tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi (Anova) analizlerinden faydalanılmıştır. Gençlik Liderlerinin örgütsel destek algılarının yüksek seviyede olduğu tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılık düzeylerinin orta seviyede olduğu tespit edilmiştir. Gençlik Liderlerinin; örgütsel destek algılarında yaş, cinsiyet, medeni durum, gençlik lideri olarak çalışma süresi değişkenlerine göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Örgütsel bağlılık düzeylerinde; cinsiyet değişkenine göre devam bağlılığı alt boyut ortalamalarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Kadın katılımcıların ortalamalarının erkek katılımcılara oranla daha yüksek olduğu görülmektedir. Diğer taraftan katılımcıların duygusal bağlılık, normatif bağlılık ve örgütsel bağlılık toplam puan ortalamalarında cinsiyete göre anlamlı fark olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra örgütsel bağlılık düzeylerinde; yaş, medeni durum değişkenlerine göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmezken, gençlik lideri olarak çalışma süresine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Sonuç olarak; Algılanan Örgütsel Destek ile Örgütsel Bağlılık Genel arasında pozitif orta, Örgütsel Destek ile Duygusal Bağlılık arasında pozitif yüksek, Örgütsel Destek ile Normatif Bağlılık arasında pozitif orta yönlü ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; The aim of this study is to examine the effects of organizational support perceptions of Youth Leaders working in Youth Centers on their organizational commitment levels. 139 Youth Leaders out of 205 Youth Leaders actively and permanently working in 81 Youth Centers in the Central Anatolia Region participated in the study. In the study, the personal information form“Perceived Organizational Support Scale”and“Organizational Commitment Scale”were used as data collection tools to collect information about the Youth Leader. IBM SPSS 22 statistical package program was used in the analysis of the data. Independent groups t-test and one-way analysis of variance (Anova) analyses were used to examine the differentiation in scale levels according to the descriptive characteristics of the employees. It has been determined that the organizational support perceptions of Youth Leaders are at a high level. Organizational commitment levels were found to be moderate. Youth Leaders; There was no statistically significant difference between the groups in terms of age, gender, marital status, working time as a youth leader in perceptions of organizational support. Organizational commitment levels; A significant difference was found in the mean of the sub-dimensions of continuance commitment according to the gender variable. It is seen that the average of female participants is higher than that of male participants. On the other hand, it was determined that there was no significant difference according to gender in the total mean scores of emotional commitment, normative commitment and organizational commitment of the participants. In addition, at the organizational commitment levels; While there was no statistically significant difference between the groups according to age and marital status variables, a statistically significant difference was found according to the working time as a youth leader. In conclusion; a positive moderate relationship was found between Perceived Organizational Support and Organizational Commitment in General, a positive high relationship between Organizational Support and Emotional Commitment and a positive moderate relationship between Organizational Support and Normative Commitment.