Düzenli ordunun isyan bastırma faaliyetleri: Mehmed Reşid Paşa'nın Arnavutluk, Anadolu ve Irak harekâtı
Counterinsurgency activities of the regular army: Mehmed Reşid Pasha's operation in Albania, Anatolia and Iraq
- Tez No: 811438
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEKİN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye, Mehmed Reşid Paşa, II. Mahmud, Merkezileşme, Düzenli Ordu, İsyan Bastırma, Gayrinizami Harp, Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye, Mehmed Resid Pasha, Mahmud II, Centralization, Regular Army, Counterinsurgency, Unconventional Warfare
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
xii ÖZ Düzenli Ordunun İsyan Bastırma Faaliyetleri: Mehmed Reşid Paşa'nın Arnavutluk, Anadolu ve Irak Harekâtı Ahmet TURAN Millî Savunma Üniversitesi, Alparslan Savunma Bilimleri ve Millî Güvenlik Enstitüsü Ankara, Haziran 2023 Bu tez çalışması Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye ismi ile kurulan Osmanlı düzenli ordu birliklerinin Mehmed Reşid Paşa komutasındaki ilk isyan bastırma faaliyetlerini konu edinmektedir. Mehmed Reşid Paşa başta Sadrazamlık, Rumeli Valiliği ve Sivas Valiliği olmak üzere Osmanlı Devleti'ne çeşitli hizmetlerde bulunmuştur. Rum isyanını bastırmada görevli olması onun kariyerinde bir dönüm noktasıdır. Burada gayrinizami kuvvetlere karşı isyan bastırma tecrübesi edinmiştir. Bu durum Paşa'yı, Bâbıâli'nin gözünde düzenli ordu kuvvetlerinin emanet edilebileceği tecrübeli ve güvenilir bir vezir konumuna getirmiştir. II. Mahmud devrinde yaşanan zorunlu askerliğe geçiş sürecinin beraberinde getirdiği direniş ve isyanlar, düzenli ordu kuvvetleri aracılığı ile bastırılmaya çalışılmıştır. 1826 sonrası Arnavutluk, Anadolu ve Irak'ın kuzeyinde yoğunlaşan askerî operasyonların baş aktörü olarak Mehmed Reşid Paşa gösterilebilir.
Özet (Çeviri)
xiii ABSTRACT Counterinsurgency Activities of the Regular Army: Mehmed Reşid Pasha's Operation in Albania, Anatolia and Iraq Ahmet Turan Turkish National Defense University, Alparslan Defense Science and National Security Institute Ankara, Haziran 2023 This thesis covers the first counterinsurgency operations of the Ottoman regular army units, which were established under the name Asâkir-i Mansûre-i Muhammediyye following 1826 and commanded by Mehmed Resid Pasha. Mehmed Resid Pasha carried out various services to the Ottoman Empire, notably the Grand Viziership, the Rumelia and the Sivas Governorate. Being in charge of suppressing the Greek revolt was a turning point in his career. There, he gained experience in quelling rebellion against unconventional forces. This situation made the Pasha an experienced and reliable vizier to whom regular army can be entrusted in the eyes of the Sublime Porte. The resistance and rebellions brought about by the process of transition to compulsory military service during the reign of Mahmud II were tried to be suppressed by the regular army forces. Mehmed Reşid Pasha can be shown as the main actor of the military operations concentrated in Albania, Anatolia and the north of Iraq after 1826.