Zaza kültüründe değerlerin değişimi ve kuşaklar arası aktarımı üzerine nitel bir araştırma
A qualitative research on the change and intergenerationaltransmission of values in Zaza culture
  1. Tez No: 811526
  2. Yazar: AYŞE BAYDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇAPCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Zaza, Kültür, Din, Aktarım, Değişim
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırmanın temel amacı Türkiye'nin doğusunda yaşayan etnik toplumlardan Zaza toplumunun yapısını, kültürel aktarım ve değişimini incelemektir. Bu amaç ile Zaza toplumu içinde yer alan 17-30 yaş arası genç, 30-65 yaş arası yetişkin ve 65 yaş üstü yaşlı bireylerin kültürel ve dini değerleri nasıl değerlendirdikleri karşılaştırmalı bir şekilde analiz edilecektir. Bu araştırmada nitel çalışma yöntemi kullanılmış olmakla beraber sembolik etkileşimcilik ve etnometodoloji deseninden faydalanılmıştır. Çalışma grubu kartopu yöntemi ile oluşturulmuĢtur. Bu sebep ile 15 Zaza birey ile görüşülmüştür. Bu çalışmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış ve betimsel analiz ile veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda genç, yetişkin ve yaşlı bireyler arasında yer yer anlamlı farklılıklar bulunmamakla birlikte önemli değişimlerin olduğu görülmüştür. Özellikle genç kesimin kültürel ve dini değerlerden uzaklaştığı var olan bağlılığın ise yaşlı kesimin varlığından kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the research is to examine the structure, cultural transfer and change of the Zaza society, one of the ethnic communities living in eastern Turkey. For this purpose, it will be analyzed comparatively how young people between the ages of 17-30, adults between the ages of 30-65 and elderly individuals over the age of 65 evaluate cultural and religious values in the Zaza society. In this research, although the qualitative study method was used, symbolic interactionism and ethnomedeology pattern were used. The study group was formed by the snowball method. For this reason, 15 Zaza individuals were interviewed. In this study, semi-structured interview technique was used and data were analyzed with descriptive analysis. As a result of the research, although there are no significant differences between young, adult and elderly individuals, it has been observed that there are significant changes. It has been determined that especially the young people move away from cultural and religious values, and the existing loyalty stems from the presence of the elderly. Key Word: Zaza, Culture, Religion, Transfer, Change.