Viyan û hezjêkirin û pehlewanî di çîroka folklorî ya Kurdî de mînaka Hiznî û Hesînayê
Kürt hikayelerinde aşk, sevgi ve kahramanlık Hızni ve Hasina örneği / The example of love, love and heroth in Kurdish stories, Hizina and Hasina
  1. Tez No: 811659
  2. Yazar: ABDULHAMEED RAMADHAN SITO MENDANÎ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHADİ TİMURTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Huzni ve Hasina kıssası, Aşk, tasavvuf, kahramanlık, Aşk ve tasavvuf çeşitleri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Hızni ve Hasina'nın hikayesi büyüleyici bir folklorik hikayedir, birçok anlatının dili haline gelmiştir, ayrıca birçok Kürt bölgesine yayılmıştır, bu hikayenin kökeni hala gizemli ve bilinmemektedir, ne zaman ve hangi milletten olduğu veya nereden, Kürt ulusuna geldiğü ya da Kürtlerin kendilerine mi ait olduğu. Ama bu hikaye günümüzde Kürt folklorik hikayesi olarak biliniyor ve çok eski günlerden beri Kürt kırsalı halkı tarafınden her gece anlatılıyor, dizini Aşk, hayranlık ve kahramanlıktan oluşuyor, ikaye (karakter, zaman, yer, konunun birliği, olaylar, diyalog, monolog) gibi hikayenin tüm ırklarınden ve ilkelerinden oluşur… ayrıca basit, ilginç, nesilden nesile net bir dil, bugüne kader bir mutasyon ve çok az aşılama ile. Tez ana konusu deha önce bahsettiğim hikaye, aşk, hayranlık, kahramanlık dizini ile ilişkisi. Tanımı, terimleri, çeşitleri ve evreleri, dini ve fizyolojik yorumlarla vizyonları ve bu üç indeks için bu faktörler ve etkiler, sohbet ve araştırma kaynakları ve tartışılan alanları ile olacaktır.
Özet (Çeviri)
The story of Huzni and Hasina: is a fascinating folkloric story, it has became on the tongue of many narrates, also It has spread in many Kurdish areas, the origins of this story is still mysterious and unknown yet, when and from which nation it came into the Kurdish nation. Or it belongs to Kurdish themselves, but nowadeys it's known as Kurdish folkloric story and since the very old deys it's been narrated nightly by the Kurdish rural people yet, it's index is composed of Love, adoration and heroism, the story consists of all the races and principles of the story, such as (character, time, place, the Union of the subject, Events, dialogue, monologue)…in addition it's been narrated with a simple, interesting, clear language from generation to another, till todey with a mutation and little of engraftment. The main topic of my graduation research is the story which i mentioned before, it's relation with the index of love, adoration, heroism. With definition, terms, Types, and their phases, visions with the religious and physiological comments, and those factors and effects for these three indexes, converse and research will be with their resource and fields discussed about. Main words: The story of Huzni and Hasina, Love, Adoration, Heroism, Types of love and adoration. Çîroka Hiznî û Hesîna yê; çîrokeka fulklorîye û keftîye ser zarê çîrokbêjan û li gelek deverên kurdan berbelav bûye. Resenatiya evê çîrokê mijewîye û diyar nîn e, ka ji kêrê û kengî hatiye dinav milletê kurd de, yan jî ya kurdan bi xweye, lê halê hazir bi çîrokeka fulklorîya kurdî diête hijmartin û ji kevin de û heta niho di gundan de û dinav kurdan de li Ģevbêriyan dihate gotin, ku naveroka wê hezjêkirin û viyan û pehlewanî ye. Çîrok bi xwe jî hemû binema û regezên çîrokê têde hene, mina (kesayetî, dem, cih, yekêtiya babetî, rûdan, diyalok, menelok… hwd). Dîsa bi zimanekê xweĢ, sade û zelal hatîye vegêran ji nifĢekê bo nifĢekê din, heta îro bi guhorîn û petromekirinek kêm. Tewerê serekî yê mijara lêkolîna min ev çîroka amajepêkirîye û girêdana wê bi naverokên hezjêkirin û viyan û pehlewanîyê ve; bi pênase, têgeh, cor û qonaxên wan ve; dîtin û boçûn ji aliyê ayînî û saykulocî ve, ew alavên ku dibin e karîger û eger ji bo evan sê naverokan û hezjêkirin û viyan ji aliyê zanistî ve behis û lêkolîna min bi meydanî û bi çavkanî jî dê ên bikaranîn heta radeyekê li dûv hebûn û pêwîstiyê. Peyvên serekî: çîroka Hiznî û Hesînayê, viyan, hezjêkirin, pehlewanî û kesayetî, corên viyan û hezjêkirin ê.