İş Hukukunda belirsiz alacak davası
Uncertain claims case in Labor Law
- Tez No: 811845
 - Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE TUNCAY SENYEN KAPLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: İşçilik alacakları, belirsiz alacak davası, kısmi dava, fesih, Labor claims, Action for an unquentified debt, partial lawsuits, termination
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Başkent Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 165
Özet
İş hukukunda belirsiz alacak davası adlı çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmamızın birinci bölümde, belirsiz alacak davası hakkında temel bilgilere yer verilmiş, bu kapsamda belirsiz alacak davasının tanımı, hukuki niteliği, şartları, belirsiz alacak davasındaki özel durumlar, şartlarının yokluğu hâlinde belirsiz alacak davası açılması, belirsiz alacak davasının kısmi dava ile karşılaştırılması ve son olarak iş hukukunda belirsiz alacak davasından bahsedilmiştir. İkinci bölümde, feshe bağlı işçilik alacaklarından bahsedilmiştir. Bu kapsamda feshe bağlı işçilik alacakları 4857 sayılı İş Kanunu temelinde anlatılmış; buna karşılık Deniz İş Kanunu ve Basın İş Kanunu'ndaki salt ayrıksı durumlara değinilmek suretiyle mümkün olduğunca tekrara düşmeme gayesi hedef alınmıştır. Üçüncü bölümde, ikinci bölümle aynı plan dahilinde bu defa da feshe bağlı olmayan işçilik alacakları ve diğer işçilik alacak kalemleri hakkında genel bilgiler verildikten sonra her bir alacak kaleminin altında, o alacak kaleminin belirsiz alacak davası yoluyla talep edilip edilemeyeceği konusu açıklanmıştır. Bu çalışmamız Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulu, Yargıtay İçtihadı Birleştirme Genel Kurulu, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ve Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nin kapatılması ve kapatılan Daire üyeleri ile bu Daireye ait derdest dosyaların Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kapsamına alınması nedeniyle Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin yeniden yapılandırılması neticesinde Yargıtay uygulamalarında meydana gelen önemli değişikliler ve bu kapsamda Eylül 2020 tarihinde bu Dairece alınan yeni ilke kararları başta olmak üzere, çalışma konumuzla ilgili diğer güncel yargı kararları dikkate alınmak suretiyle hazırlanmıştır. Ayrıca çoğunlukla güncel nitelikteki yazılı kaynakların kullanımına özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This“action for an unquantified debt in labor law”consist of three parts In the first part of this study, basic information about the action for an unquantified debt is given. In this context, the definition of the action for an unquantified debt, its legal nature, the special circumstances of the action for an unquantified debt, start a trial action for an unquantified debt in the absence of its conditions, the comparison of the action for an unquantified debt with the partial litigation, and finally the action for an unquantified debt in labor law are mentioned. In the second part, labor receivables due to termination are mentioned. In this context, labor receivables in case of termination have been explained on the basis of the Labor Law No. 4857, and on the other hand, by mentioning only the different situations in the Maritime Labor Law and the Press Labor Law, repetition has been avoided as much as possible. In the third part, after giving general information about the labor receivables and other labor receivables, which are not subject to termination, within the same plan as the second part, it is explained whether that receivable can be claimed through an action for an unquantified debt under each receivable title. This is has been prepared, The Grand General Assembly of the Supreme Court to Unify Jurisprudence, The General Assembly of Law on Unification of Supreme Court Jurisprudence, The General Assembly of the Supreme Court of Appeals and Due to the closure of the 22nd Civil Chamber of the Court of Cassation and the inclusion of the members of the closed Chamber and the pending files of this Chamber within the scope of the 9th Civil Chamber of the Court of Cassation; by taking into account the important changes in the practices of the Court of Cassation as a result of the restructuring of the 9th Civil Chamber of the Court of Cassation, and in this context, the new decisions taken by this Chamber in September 2020, as well as other current decisions related to our work. In addition, attention was paid to the use of mostly up-to-date written sources.