Medeni Usul Hukukunda kısmi dava
Partial claim in Civil Procedure Law
  1. Tez No: 526102
  2. Yazar: ŞABAN TAMER
  3. Danışmanlar: DOÇ. VAROL KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Belirsiz alacak davası, Kısmi dava, Hukuk Muhakemeleri Ka-nunu, Unprescribed monetary calim, Partial claim, Turkish code of Civil Pro-cedure
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Çalışmamızın konusu; HMK 109. maddesinde kanunda ilk kez düzenlenen ama HUMK döneminde de fiilen yürürlükte olan“Kısmi Dava”nın mahiyeti, tanımı, hukuki niteliği, çeşitleri, şartları ve bu dava türüne öznel durumların irdelenmesi ve incelenmesidir. Bu incelemeyi yaparken, Doktrin ve Yargıtay'ın son içtihatları ışığında konu-nun anlaşılmasına katkıda bulunulmaya çalışılmıştır. Ayrıca, Kısmi Davanın ilintili olduğu Islah, Belirsiz Alacak Davası gibi kavramlar da masaya yatırılmış, bu dava türünün hak arama kavramı karşındaki durumu, zamanaşımı def'i ile olan ilişkisi de izah edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of our work is to study and examine legal nature, types and conditi-ons of the“Partial Claim”originally held in new Code of civil procedure Art 109th but which was also in effect during the former Code of civil Procedure period, and its' subjective conditions. While doing this review, it is tried to contribute to the understanding of the issue in light of the Doctrine and recent case law of the the Court of Cassation. In addition, concepts such as the Improvement, Unprescribed monetary, to which the Partial Claim is related were also investigated and it was tried to explain the situation of this case with respect to procedural guarantees and the relation with the limitation periods.