Hava-hava operasyonlarında tehdit önceliklendirmesi için bir karar destek algoritması geliştirilmesi
Development of a decision support system for threat prioritization in air-to-air operations
- Tez No: 812117
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK GÖZDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Electrical and Electronics Engineering, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Tehdit Değerlendirmesi, Tehdit Önceliklendirmesi, Bulanık Mantık Ağaçları, Karar Destek Sistemleri, Hava-Hava Operasyonları, Threat Assessment, Threat Prioritization, Fuzzy Trees, Decision Support Systems, Air to Air Operations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Elektronik Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Harp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışmasında, hava-hava operasyonlarında kullanılmak üzere, görev esnasında taktik resimde tespit edilmiş ve uçağın Görev Yönetim Sisteminde listelenen hedeflerin tehdit önceliklendirmesi gerçekleştirilmiştir. Tehdit önceliklendirmesi, OODA döngüsünde tanımlanan karar desteği oluşturma sürecinin önemli bir parçasıdır ve JDL füzyon modelinin de temel bilişenlerinden birisidir. Tehditlerin doğru şekilde önceliklendirilmesi dost uçağın hayatta kalması ve harekâtın başarısı için hayati önem taşır. Bu tez çalışmasında öncelikle girdi parametreleri belirlenmiş ve bu parametreler hedefin kapasitesi, niyeti ve yakınlık durumu gibi kriterlere göre sınıflandırılmıştır. Kullanılacak yöntem için geniş bir literatür taraması ve denemeler yapılmış ve bunun sonucunda giriş parametrelerindeki eksiklik ya da belirsizliklerin sistem çıktısına etkisini minimize etmek için Bulanık Mantık ve Bulanık Ağaçlar yöntemi seçilmiştir. Tehditler değerlendirilirken, bulanık ağaç yapısındaki her bulanık ağaç bloğu için görev öncesinde belirlenen kriterlerin karşılığı olan kural tabanları oluşturulmuş ve giriş/çıkış üyelik fonksiyonları tasarlanmıştır. Sonuç olarak dost unsurların hayatta kalabilirliğini ve görevin başarımını maksimize edecek şekilde tehditleri önceliklendiren özgün bir karar destek algoritması geliştirilmiştir. Sistem başarısını ortaya koymak için genel bir metot olmamakla birlikte elde edilen sonuçların doğruluğu, uzman görüşü ile elde edilen sonuçlar ile karşılaştırılarak tespit edilmiş ve sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, threat prioritization of the targets listed in the Mission Management System of the aircraft, which were identified in the tactical picture during the mission, to be used in air-to-air operations. Threat prioritization is an important part of the decision support generation process defined in the OODA loop and is one of the key components of the JDL fusion model. Correct prioritization of threats is vital to the survival of friendly aircraft and the success of the operation. In this thesis, first of all, input parameters were determined and these parameters were classified according to criteria such as the target's capacity, intention and proximity. An extensive literature review and trials have been made for the method to be used, and as a result, Fuzzy Logic and Fuzzy Trees method has been chosen to minimize the effect of deficiencies or uncertainties in the input parameters on the system output. While evaluating the threats, rule bases corresponding to the criteria determined before the task were created for each fuzzy tree block in the fuzzy tree structure and input/output membership functions were designed. As a result, a unique decision support algorithm has been developed that prioritizes threats in a way that maximizes the survivability of friendly elements and the performance of the mission. Although there is no general method to reveal the success of the system, the accuracy of the results obtained has been determined and presented by comparing the results obtained with the expert opinion.