Yazılım tanımlı radyo ile bir frekans modülasyonlu sürekli dalga radar uygulaması
A frequency modulated continuous wave radar implementation using software defined radio
- Tez No: 812119
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: GNU Radio, SDR, FMCW Radar, GNU Radio, SDR, FMCW Radar
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Elektronik Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Harp Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, SDR (Yazılım Tanımlı Radyo) kullanılarak FMCW radar tasarımı gerçekleştirilmiş, bilgisayar üzerinde modellenmiş ve donanımların entegrasyonuyla radar tespit çalışmaları yapılmıştır. Radar tasarımlarının optimize edilmesi ve doğrulanabilmesi amacıyla literatürde bulunan radar tasarım araçlarının sinyal işleme modüllerinden yararlanılmıştır. Radar tasarımında hedef modelleri, gauss dağılımı gibi istatistiksel modellerle benzetilmiştir. Çalışmamızın ilk kısmında özellikle FMCW radar teorileri üzerinde yoğunlaşılmış daha sonrasından tasarımlar simülasyon araçları ile gerçekleştirilmiştir. Simüle edilen radar tasarımına ait IQ sinyal kayıtları farklı analiz ortamlarına aktarılarak sonuçların tutarlı olup olmadığı ispatlanmıştır. Tasarımı gerçekleştirilen radara ait parametreler SDR donanımına taşınarak sahada radarın performans değerlendirilmesi yapılmıştır. Tasarıma ait parametrelerin donanıma uygulanabilmesi maksadıyla donanıma ait kısıtlar tespit edilmiş, sonrasında tasarım parametrelerin SDR donanıma göre optimize edilmiştir. Tezin ilk bölümünde FMCW Radar, GNU Radio ve SDR donanımları ilgili genel bilgiler verilmiş, ikinci bölümünde FMCW radar parametreleri özetlenmiş, üç ve dördüncü bölümünde tez kapsamında tasarlanan radar modeli uygulamalarına yer verilmiş, son bölümünde ise genel bir değerlendirme yapılarak, elde edilen sonuçlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a design of an FMCW radar using SDR (Software-Defined Radio) was performed, and radar detection experiments were conducted by integrating the hardware components after modeling them on a computer. Signal processing modules from radar design tools available in the literature were utilized to optimize and validate the radar designs. In the initial part of our work, a particular emphasis was placed on FMCW radar theories, followed by the implementation of the designs using simulation tools. IQ signal recordings from the simulated radar design were transferred to different analysis environments to demonstrate the consistency of the results. The parameters of the designed radar were then transferred to SDR hardware for performance evaluation in real-world scenarios. Constraints specific to the hardware were identified to ensure the applicability of the design parameters, and subsequently, the design parameters were optimized based on the SDR hardware. The first part of the thesis provides general information about FMCW Radar, GNU Radio, and SDR hardware, while the second part summarizes the FMCW radar parameters. The third and fourth parts present the applications of the designed radar model within the scope of the thesis. Finally, in the last part, a comprehensive evaluation is conducted, and the obtained results are presented.