Nondiyabetik olgularda nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı sıklığı ve bu olgularda crp, koagülasyon ve lipid parametrelerinin değerlendirilmesi
Frequency of nonalcoholic fatty liver disease in nondiabetic cases and evaluation of crp, coagulation and lipid parameters in these cases
- Tez No: 812138
- Danışmanlar: UZMAN GÜLTEN SOP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: NAYKH, CRP, metabolik sendrom, NAFLD, CRP, metabolic syndrome
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) dünya çapında yaygındır; Genellikle obezite, tip 2 diyabet ve hiperlipidemi ile ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı kliniğimizde alkol kullanmayan ve Diabetes Mellitus (DM) hastası olmayan hastalarda NAYKH sıklığını ve inflamasyon, pıhtılaşma ve lipid parametrelerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Alkol kullanım öyküsü ve bilinen DM hastası olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Çalışma hastalarına 75 gram oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapıldı ve DM dışlandı. Toplam 67 hasta çalışma kriterlerine uydu. Gerekli laboratuvar tetkikleri için venöz kan alındıktan sonra batın ultrasonografisi ile karaciğer yağlanması araştırıldı. Bulgular: 67 hastanın 32'si (%47,7) kadın, 35'i (%52,3) erkekti. Hastaların 31'inde (%46,2) NAYKH vardı. NAYKH kadınlarda erkeklere göre daha yüksekti (sırasıyla %67,7, %32,3). NAYKH'li hastalarda hipertansiyon, NAYKH olmayanlara göre anlamlı derecede yüksekti (sırasıyla %48,4 ve %22,2). NAFLD'de HDL/LDL oranı düşük, CRP değerleri ise yüksekti. Sonuç: NAYKH, metabolik sendromun karaciğere özgü bir bulgusu olduğu kanaatindeyiz. NAYKH'lı hastalar daha yakından takip edilmeli ve sağlıklı yaşam açısından motive edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is common worldwide; It is frequently associated with obesity, type 2 diabetes and hyperlipidemia. The aim of this study is to evaluate the frequency of NAFLD and inflammation, coagulation and lipid parameters in patients who do not consume alcohol and do not have diabetes mellitus (DM) in our clinic. Materials Methods: History of alcohol use and those with known DM were not included in the study. 75 grams of oral glucose tolerance test (OGTT) was performed to study patients and DM was excluded. A total of 67 patients complied with the study criteria. After venous blood was taken for the necessary laboratory tests, fatty liver was investigated with abdominal ultrasonography. Results: Of the 67 patients, 32 (47.7%) were female and 35 (52.3%) were male. Thirthy-one (46.2%) of the patients had NAFLD. NAFLD was higher in women than in men (67.7%, 32.3%, respectively). Hypertension was significantly higher in patients with NAFLD than in those without NAFLD (48.4% and 22.2%, respectively). HDL / LDL ratio was low and CRP values were higher in NAFLD. Conclusion: We believe that NAFLD is a liver-specific finding of metabolic syndrome. Therefore, patients with NAFLD are at risk for DM and consequently coronary artery disease. Patients with NAFLD should be followed up more closely and should be motivated in terms of healthy life.