Sosyal medya'nın 11 Şubat Arap Baharı devrimine etkisi: Yemen örneği
The effect of social media on 11 February Arab Spring revolution: The case of Yemen
  1. Tez No: 812208
  2. Yazar: YOUSİF MOHAMMED SALMAN SAAD AL GAADI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yemen, Yemen Devrimi, Arap Baharı, Soysal Medya, Yemen, The Yemen Revolution, The Arab Spring, The Genocidal Media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
20. yüzyılın son çeyreğinde iletişim ve medya sektöründe büyük bir gelişme yaşandı. İnternetin doğuşu ve ardından sosyal medya platformlarının ortaya çıkmasıyla birlikte büyük atılımlar gerçekleşti. Sosyal medya bireylerin küresel ölçekte bağlantı kurması, bilgi paylaşmasında ve etkileşimde bulunması için kapıları açmıştır. Günümüzde sosyal medya platformları, bilgi yayma ve aktarma, kamuoyu oluşturma ve harekete geçirme, kararları etkileme ve sivil toplum katılımını güçlendirme açısından önemli bir rol oynamaktadır. Bu platformlar, bireylerin bilgiye erişimini sağlamak, ifade özgürlüğünü artırmak, özel görüşlerini ifade etmek ve çeşitli konular hakkında tartışmalara katılmak için olanak sağalmaktadır. Bu çalışmada, Yemen'deki Arap Baharı sırasında sosyal medya platformlarının etkisi ve bu platformların 11 Şubat Devrimi sırasında Yemen'de oynadığı roller incelenmiştir. Araştırmada, 11 Şubat Devrimi'ne katılan kişiler arasından seçilen 643 kişiyle Google Forms anket yöntemi kullanılarak veri toplanmıştır. Elde edilen veriler, istatistiksel analiz için SPSS programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Sonuçlara bakıldığında, özellikle Facebook, YouTube ve Twitter gibi sosyal medya platformlarının, 11 Şubat Devrimi öncesinde ve sırasında halkın kararlarını etkileme ve devrime katılımı teşvik etme konusunda önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Bununla birlikte, bu platformların gençlerin ve kadınların politik bilincini ve özgürlüğünü artırmada büyük bir etkiye sahiptir. Sosyal medya, devrimin kapsamını genişletme, Yemen kamuoyunu harekete geçirme ve destekçi kazanma konularında yeni fırsatlar sunmuştur. Bununla birlikte, sosyal medya platformları, devrimde yer alan kişiler arasındaki iletişimi kolaylaştırma ve organizasyon yapma konularında da önemli bir rol oynamıştır. Bu çalışma, sosyal medyanın Yemen'deki Arap Baharı sırasındaki etkilerini ve devrimin toplum üzerindeki etkisini anlamak için önemli bir adımdır. Sosyal medyanın iletişim ve toplumsal değişim üzerindeki etkileri hakkında daha fazla araştırma yapılması, bu alanda bilgi ve anlayışımızı artırabilir.
Özet (Çeviri)
Since the end of the last century, the sector of communication and media has undergone a serious development, specially after the Internet surfaced and the reveal of social networks and websites. Whereas, social media nowadays play as substantial channels in sharing and transferring information, shaping and mobilizing the public opinion decision making, and important events in countries. Social media played a role in civil participation from community members to empower them to reach to information, increasing freedom, expressing their personal opinions, and participating in dialogues about different cases. And so, discovering the continuously developing role of social media in different daily life aspects, it becomes essential to know the degree of effect of social media on the Yemeni community in the sectors of social, politics, and democracy. This study is concerned about the range of social media utilization by the Yemeni community and the degree of dependency on it, that built their personal opinions and attitudes during the February 11th revolution. The core of this study aims to test the impact of social media on the events paths politically, and socially during the Arab spring (Yemen). Additionally, to identify how the social media played roles in that time. This study used Google forms on 643 individual who have participated through the February 11th. SPSS program was utilized to analyze the survey and extract results. And through checking the results it was observed that social media especially (Facebook – YouTube – Twitter) have played big roles before and during the February 11th revolution and effecting on the public opinion and motivating them to participate in such activities. As a result, the before mentioned social media have contributed in the increase of the roof of awareness and political participation for all community categories particularly women and youth. Furthermore, new ways were opened in front of the people empowering them to widely communicate during the mobilization of the Yemeni public opinion and advocators to have responsibility awareness towards the revolution.