Acil sağlık çalışanlarının ilaç uygulama hataları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
Examinining medication errors and affecting factors among emergency health workers
  1. Tez No: 812436
  2. Yazar: MERVE CAN ÖZCEBECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Acil Tıp, Hemşirelik, Emergency Medicine, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, hasta güvenliği, hemşire, ilaç hataları, sağlık çalışanları, Emergency service, health personnel, medication errors, nurse, patient safety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Acil servisler, ilaç uygulama hataları bakımından riskli birimlerin başında gelmektedir. Özel hastanelerin kaliteli ve güvenli sağlık bakım hizmetini temel amaç haline getirmesi nedeniyle acil sağlık çalışanlarının ilaç uygulama hatalarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi önem taşımaktadır. Bu araştırma, acil sağlık çalışanlarının ilaç uygulama hataları ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Şubat-Nisan 2022 tarihleri arasında özel bir hastane grubuna bağlı dokuz hastanedeki 144 acil sağlık çalışanı oluşturdu. Araştırma verileri ''Bireysel ve Mesleki Özellikler Formu'', ''İlaç Uygulamalarına İlişkin Özellikler Formu'' ve ''Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği İlaç ve Transfüzyon Uygulamaları Alt Boyutu'' ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, karşılaştırılmalı istatistikler ve regresyon analizi kullanıldı. Acil sağlık çalışanlarının son 12 ayda %20,8'inin ilaç uygulama hatası yaptığı ve %59'unun yapılan ilaç uygulama hatalarına tanıklık ettiği belirlendi. İlaç ve transfüzyon güvenliği alt boyut puan ortalamasının 83,42±7,45 olduğu saptandı. Mesleki deneyim süresi beş yıl ve üzerinde olan ve olay bildiriminde bulunan sağlık çalışanlarının sırasıyla 200 kat ve 1,3 kat ilaç uygulama hatası yapma olasılığının azaldığı belirlendi. İlaç güvenliği ve transfüzyon uygulamaları alt boyutundan elde edilen bir puanlık azalışın, ilaç uygulama hatası yapma olasılığını 0,78 kat azalttığı belirlendi. Mesleki deneyim süresi, acilde çalışma süresi, çalışma düzeni, haftalık çalışma süresi, meslekten ayrılma isteği, kurumdan memnuniyet düzeyi, güncel kılavuz varlığı, ilaç uygulama hatalarına tanıklık etme, deneyimleme, olay bildiriminde bulunma, hekimlerin ve eczacıların yaptıkları ilaç uygulama belirlendi hatalarına tanıklık etmek ilaç uygulama hatası eğilimlerini etkileyen başlıca faktörler olduğu belirlendi Sonuç olarak, yönetici hemşirelerin acil sağlık çalışanlarının ilaç uygulama hatalarını etkileyen faktörleri göz önünde bulundurarak yönetsel yaklaşımlar geliştirmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Emergency services are risky units in terms of medication errors. It is important to determine the factors affecting the medication errors among emergency health workers since the main goal of private hospitals are quality and safe health care services. This descriptive and cross-sectional study was conducted to determine the medication errors and the affecting factors among emergency health workers. The study population was carried out with 144 emergency health workers at nine hospitals affiliated to a private hospital group between February and April 2022. Data were collected with the“Personal and Professional Characteristics Form”,“Features Form for Medication Practices”and“Medical Error Tendency Scale Medication and Transfusion Sub-Dimension”. Descriptive statistics, comparative statistics and regression analysis were used for data analysis. Of 20.8% had a medication error in the last 12 months, and 59% of them witnessed medication errors. The mean score of the sub-dimension of drug and transfusion safety was 83.42±7.45. The probability of having a medication error of 200 times and 1.3 times, respectively, for emergency health workers who had a professional experience of five years or more and who reported incidents decreased. A decrease of one point obtained from the sub-dimension of medication and transfusion practices decreased the probability of having a medication error by 0.78 times. Period of professional experience, duration of working in the emergency room, working order, weekly working hours, willingness to leave the profession, level of satisfaction with the institution, presence of up-to-date guidelines, witnessing medication errors, experiencing, reporting incidents, medication errors made by physicians and pharmacists were determined. As a result, nurse managers may develop managerial approaches by considering the factors affecting the medication errors of emergency health workers.