Covid-19 pandemisinde babalık rollerinin incelenmesi: İzmir örneği
Examination of fatherhood roles in the covid-19 pandemic: The case of İzmir
- Tez No: 812542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN ÖNDER EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveynlik, Babalık Rolleri, Aile İçi İş bölümü, COVID-19, Parenting, Fatherhood Roles, Domestic Division of Labour, COVID-19
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüz dünyasında değişen aile rolleri ile aile içinde çocuğun bakımını üstlenen annenin yanı sıra babanın da bu görevi paylaşan bir ebeveyn olarak karşımıza çıktığı görülmektedir. Özellikle baba olmanın ne anlama geldiğine dair görüşler ve babalık rolleri aslında erkeğin zihninde çocukluk döneminden itibaren uzun yıllar boyunca inşa edilmiştir. Babalık rolünün, ebeveynlikten ziyade aile içinde sorumluluk almak zorunda kalan ve problem çözmek zorunda olan kişi olarak algılandığı kabul edilebilir. Kadın ve erkek olmak sadece biyolojik bir anlam taşımaz. Modernleşme, toplumsal yapı ve kurumların değişmesine yol açarak küreselleşmeyle birlikte hızlı bir dönüşüm sürecine girilmiştir. Geleneğin yerini akılcılığın almasıyla birlikte eski görüş ve düşünceler zaman içerisinde terk edilmeye başlanmış ve bu durum, farklılıklara zemin hazırlamıştır. Ataerkil yapının çözülmesi, tez konusunun temel öğelerinden biridir. Modern toplumda Çocuğa bakma yükümlülüğü sadece annenin değil, babanın da bir görevidir. Ebeveynler tarafından bu sorumlulukların paylaşılması, tüm bu gelişmelerin ve çözülmenin etkisi olmuştur. COVID-19 pandemisinin sosyolojik etkileri; toplumsal yapı, sosyal eşitsizlikler, sosyal hareketlilik, sağlık sistemleri, ekonomik koşullar ve kültürel değişimler gibi birçok alanda gözlemlenmiştir. Ancak bu değişimlerin ev içi yaşantısından başladığını söylemek mümkündür. Dolayısıyla aile içi rol üstlenme biçimleri, pandemi sürecinde değişimleri beraberinde getirmiştir. Tezin konusu, COVID-19 pandemisinde babalık rollerinin üstlenilmesi olup nicel yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda babaların pandemi sürecinde pandemi öncesine göre daha fazla rol üstlendiği, anne ile daha adil iş bölümü yapmaya başladığı ve pandeminin baba-çocuk ilişkisini güçlendirdiği saptanmıştır. Araştırmanın evrenini; evli, 0-13 yaşları arasında çocuğu olan, profesyonel meslek sahibi ve İzmir'de yaşayan babalar oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi, hem okul öncesi hem okul çağında çocukları olan 447 babadan oluşmaktadır. Online anket tekniğinin kullanıldığı araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 25.0 programı aracılığıyla çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular; babaların pandemi döneminde daha fazla sorumluluk üstlendiğini, pandemi döneminde paylaşılan görevlerde babaların ikincil konumda olduğunu ve pandemi döneminin baba-çocuk ilişkisini güçlendirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world, alongside mothers who take care of the child, it is observed that fathers also emerge as parents who share this responsibility, in line with changing family roles. Especially, the meanings of being a father and the roles of fatherhood are actually constructed in the mind of men from childhood and built over many years. The role of fatherhood can be perceived as the person who is obligated to take responsibility within the family rather than simply being a parent and having to solve problems. Being a woman or a man does not only carry a biological meaning. Modernization has led to rapid transformation along with globalization, causing changes in social structures and institutions. With the replacement of tradition by rationality, old views and beliefs have gradually been abandoned, paving the way for differences. The dissolution of patriarchal structure is one of the main elements of the thesis. In modern society, the obligation to take care of the child is not only the responsibility of the mother but also of the father. The sharing of these responsibilities by parents has been influenced by all these developments and dissolution. The sociological effects of the COVID-19 pandemic have been observed in many areas such as social structure, social inequalities, social mobility, health systems, economic conditions, and cultural changes. However, it can be said that these changes started from domestic life. Therefore, the ways in which roles are assumed within the family have brought about changes during the pandemic. The subject of the thesis is the assumption of fatherhood roles during the COVID-19 period, and a quantitative method has been used. The study concluded that fathers assumed more roles during the pandemic compared to the pre-pandemic period, started to have a more equal division of labor with the mother, and the pandemic strengthened the father-child relationship. The population of the research consists of fathers who are married, have children between the ages of 0-13, have a professional occupation, and live in Izmir. The sample of the study consists of 447 fathers with both preschool and school-age children. The data obtained from the research, which used an online survey technique, were analyzed using the SPSS 25.0 program. The findings indicate that fathers took on more responsibilities during the pandemic period, fathers were in a secondary position in the shared tasks during the pandemic, and the pandemic strengthened the father-child relationship.