Preeklampsili Gebelerde Eş Uyumu ve Anksiyete Düzeyinin Maternal Bağlanma Üzerine Etkisi
The Effect of Dyadic Adjustment and Anxiety Level on Maternal Attachment in Pregnant Women with Preeclampsia
- Tez No: 812636
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Eş Uyumu, Anksiyete, Maternal Bağlanma, Ebelik, Preeclampsia, Dyadic Adjustment, Anxiety, Maternal Attachment, Midwifery
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışma preeklampsi tanısı almış gebelerde eş uyumu ve anksiyete düzeyinin maternal bağlanma üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan bu çalışma Haziran 2022 - Haziran 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatoloji Kliniğinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini preeklampsi tanısı alan, dahil edilme kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 111 gebe oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği (YÇUÖ)”,“Durumluk ve Sürekli Anksiyete Ölçeği (STAI)”ve“Prenatal Bağlanma Envanteri (PBE)”ile toplanmıştır. Bulgular: Çalışmamızda gebelerin PBE (70,14±9,30) ve YÇUÖ toplam puan ortalamasının (51,49±7,76) iyi düzeyde olduğu belirlenmiştir. Gebelerin STAI-S puan ortalaması 52,55±11,27, STAI-T puan ortalaması 45,55±10,16 olarak saptanmıştır. Eşi üniversite ve üzeri eğitim seviyesinde olan, 34. haftadan sonra preeklampsi tanısı alan, daha önce preeklampsi tanı öyküsü olmayan, preeklampsi tanısı ile hastanede yatmayan, eşi tarafından duygusal destek gördüğünü ifade eden ve eşin desteğini yeterli hisseden gebelerin PBE toplam puan ortalaması istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksektir (p0.05). Regresyon analizine göre gebelerin duygusal destekçinin eş olması, preeklampsi tanı haftası ve eşin eğitim düzeyi PBE toplam puanının %20.3'ünü açıklanmaktadır (p< 0.001). Sonuç: Preeklampsili gebelerde maternal bağlanma düzeylerinin ve eş uyumlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Gebelerin eş uyumu arttıkça maternal bağlanma düzeyleri de artmaktadır. Ebelerin, preeklampsili gebelerde maternal bağlanma düzeyini belirlerken eş uyumunu da değerlendirmeleri ve önerilerde bulunmaları maternal bağlanmayı olumlu yönde destekleyecektir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of dyadic adjustment and anxiety level on maternal attachment in pregnant women diagnosed with preeclampsia. Material and Method: This descriptive study was conducted in the Perinatology Clinic of Health Sciences University Etlik Zübeyde Hanım Gynecology Training and Research Hospital between June 2022 and 2023. A total of 111 pregnant women who were diagnosed with preeclampsia, met the inclusion criteria and agreed to participate in the study constituted the sample of the study. The data of the study were collected with“Introductory Information Form”,“Revised Dyadic Adjustment Scale (RDAS)”,“State-Trait Anxiety Inventory (STAI)”and“Prenatal Attachment Inventory (PBI)”. Results: In our study, it was determined that the mean score of PBI (70.14±9.30) and the mean total score of RDAS (51.49±7.76) of pregnant women were at a good level. The mean STAI-S score of pregnant women was 52.55±11.27 and the mean STAI-T score was 45.55±10.16. The mean total score of PBI was statistically significantly higher (p0.05). According to the regression analysis, having a spouse as an emotional supporter, the week of diagnosis of preeclampsia and the educational level of the spouse explained 20.3% of the total PBI score (p< 0.001). Conclusion: Maternal attachment levels and dyadic adjustment were found to be high in pregnant women with preeclampsia. As the dyadic adjustment of pregnant women increases, maternal attachment levels also increase. Midwives' evaluating the level of maternal attachment and dyadic adjustment in pregnant women with preeclampsia and making suggestions will support maternal attachment positively.