İspanya'nın coğrafi etüdü
Geographical study of Spain
- Tez No: 812724
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL HADİMLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: İspanya, Monografya, İber yarımadas, Spain, Monography, Iberian peninsula
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Havzası Coğrafyası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Avrupa'nın güneybatısında İspanyolca Espana ya da resmi adıyla İspanya Krallığı yer almaktadır. İber yarımadası üzerinde bulunan Krallık, 9° batı- 3° doğu boylamları ve 36°- 43,5° kuzey enlemleri arasında, güneyden ve doğudan Akdeniz'e, kuzeyden Atlas okyanusuna kıyısı bulunmaktadır. İspanya yüzölçümü bakımından İber yarım adasının en büyük ülkesidir. İspanya'nın büyük bölümünü Meseta Central (Orta Plato) adlı geniş bir iç plato oluşturmaktadır. Ortalama yüksekti yaklaşık 600m'dir. Boylu boyunca sıradağlarla kuşatılmış olan platonun kuzeyinde, kuzeydoğu ve doğusunda Cantabria Dağları ve İber Dağları (Sistema İberico), güneyinde Morena Dağları, kuzeybatısında da alçak dağlar yükselmektedir. İklim genel olarak incelendiğinde ülkenin bölgelerine göre değişkenlik göstermektedir. Kuzey Atlantik etkisiyle Kuzeybatı bölgesinde yağışlar bol ve ılıman geçmektedir. Akdeniz kıyılarında yazlar sıcak, kışlar ılık ve yağışsız geçer. Kuzey doğu kıyılarında yaz yağışları yeterli düzeydedir. Yükseltinin artığı dağlık kesimlerde ve ülkenin iç kısımlarında kara iklimi yaşanmaktadır. İspanya'nın başkenti Madrid şehri ekonomik nedenlerden çok, siyasi nedenlerle Meseta platosunun merkezine kurulmuştur. Ekonomik faaliyetler ve ülke nüfusu sahil bölgelerinde iki önemli nehrin etrafındaki vadilerde yoğunlaşmaktadır. Bu nehirler güneyde Guadalquivir ve kuzeyde Ebro nehridir. Parlamenter demokrasiye dayalı monarşi İspanya'nın yönetim şeklidir. 1975'de 36 yıllık diktatörlüğü General Franco'nun ölümüyle sona ermiştir. I. Juan Carlos tahta çıkmıştır. Serbest bir seçim yapılarak tüm siyasi partilerin bir araya gelmesiyle, Anayasa 1978 yılında halk çoğunluğu ile kabul edilmiştir. İspanya da Kral'ın yetkileri sembolik iken verilen yönetim yetkisi, Hükümete aittir. Fakat Kral yasama organını feshetme gücüne ve Anayasa'da belirtilen koşullarda halkoyuna başvurma yetkisine sahiptir.
Özet (Çeviri)
In the southwest of Europe is Spanish Espana, or officially the Kingdom of Spain. The Kingdom, located on the Iberian peninsula, has a coast between 9° west - 3° east longitude and 36° - 43.5° north latitude, to the Mediterranean from the south and east, and to the Atlantic Ocean from the north. Spain is the largest country in the Iberian peninsula in terms of area. A large inner plateau called the Meseta Central (Central Plateau) forms most of Spain. The Cantabrian Mountains and Iberian Mountains (Sistema Iberico) rise in the north, northeast and east of the plateau, which is surrounded by mountain ranges along its length, Morena Mountains in the south and low mountains in the northwest. When the climate is examined in general, it varies according to the regions of the country. Precipitation is abundant and mild in the Northwest region due to the influence of the North Atlantic. On the Mediterranean coast, summers are hot, winters are mild and without precipitation. In the north east coast, summer precipitation is sufficient. Continental climate is experienced in the mountainous areas where the altitude increases and in the inner parts of the country. The city of Madrid, the capital of Spain, was established in the center of the Meseta plateau for political reasons rather than economic reasons. Economic activities and the population of the country are concentrated in the coastal areas in the valleys around two important rivers. These rivers are the Guadalquivir in the south and the Ebro in the north. The monarchy based on parliamentary democracy is Spain's form of government. In 1975, his 36-year dictatorship ended with the death of General Franco. Juan Carlos I ascended the throne. The Constitution was adopted by the majority of the people in 1978, after a free election was held and all political parties came together. While the powers of the King in Spain are symbolic, the authority given belongs to the Government. But the King has the power to dissolve the legislature and to call for a referendum under the conditions set forth in the Constitution.