Ratlarda rosmarinik asitin akut pankreatit üzerindeki koruyucu etkinliğinin incelenmesi
Evaluation of the protective effects of rosmarinic acid on acute pancreatitis in rats
- Tez No: 813122
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Deneysel pankreatit modeli, Cerulein, Rosmarinik Asit, Experimental pancreatitis, Cerulein, Rosmarinic Acid
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Akut pankreatit her yüz bin kişide 5-35 kişi arasında görülen ciddi bir hastane yatış sebebidir. Hastane yatışlarının yaklaşık yüzde 5-10'u ölümle sonuçlanmaktadır. Etyolojisi ne olursa olsun pankreatit sonrası vücutta IL-1, IL-6, IL-8, IL-10, IL-11, TNF, PAF, NO oluşumu sonrası batın içi abse, nekroz, şok ve ciddi akciğer hastalıkları oluşmaktadır. Pankreatit durumunun tedavisi konusunda her geçen gün yeni çalışmalar planlanmaktır. Çalışmamızın amacı Rosmarinik asitin antioksidan, antiinflamatuar ve diğer özelliklerinden yararlanarak akut pankreatit üzerinde etkin bir tedavi olup olmayacağını incelemek, böylesi ciddi ve ölümle sonuçlanan bir hastalığın tedavisi konusunda bilime yeni bulgular katmaktır. Gereç ve Yöntem: Deney süresince toplam 28 hayvan kullanılmış olup, her grupta 7 hayvan olacak şekilde 4 grup oluşturuldu. Grup 1 kontrol grubu olup deney süresince ratlara intraperitoneal salin enjekte edildi ve hiçbir ilaç kullanılmadı. Grup 2'deki ratlara saatte bir 75 μg/kg Cerulein birer saat arayla intraperitoneal olarak, toplam 4 defa enjekte edildi. Grup 3 deney hayvanlarına peroral gavaj yoluyla 50 mg/kg dozda Rosmarinik asit verildi. Grup 4'deki ratlara ise saatte bir 75 μg/kg Cerulein intraperitoneal olarak toplam 4 defa olmak üzere enjekte edildikten sonra, Rosmarinik asit peroral gavaj yoluyla 50 mg/kg verildi. Sonrasında çalışma gruplarındaki tüm hayvanlar ekzanguinasyon ile sakrifiye edildi, kalpten alınan kan örnekleri ve pankreas dokusu inceleme amacıyla alındı. Bulgular: Akut pankreatit grubunda dokularda nekroz, ödem ve inflamasyon görüldü. Ayrıca serum TNF-α değerlerinde diğer gruplara nazaran istatiksel olarak anlamlı fark olduğu bulundu. Rosmarinik asit grubunun hem histopatolojik hem de serum değerlerinin kontrole2 yakın olduğu ratlara ve dokulara zarar vermediği görüldü. Akut pankreatit sonrası Rosmarinik asit kullanımının dokularda ve kan değerlerinde pozitif etkili olduğu, fakat yine de tamamen iyileşmeye neden olmadığı tespit edildi. Sonuç: Akut pankreatit durumunda Rosmarinik asitin kısmen iyileştirici özelliğinin olduğu fakat yine de tam bir iyileşme sağlamadığı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute pancreatitis is a serious cause of hospitalization, seen in 5 to 35 people per 100,000 population. Approximately 5-10% of hospitalizations result in death. Regardless of the etiology, intra-abdominal abscess, necrosis, shock and serious lung diseases occur after IL-1, IL-6, IL-8, IL-10, IL-11, TNF, PAF, NO formation in the body after pancreatitis. New studies are planned every day on the treatment of pancreatitis. The aim of our study is to examine whether rosmarinic acid can be an effective treatment for acute pancreatitis by taking advantage of its antioxidant, anti-inflammatory and other properties, and to add new findings to science on the treatment of such a serious and fatal disease. Materials and Methods: A total of 28 animals were used during the experiment, and 4 groups were formed with 7 animals in each group. Group 1 is the control group. During the experiment, the rats were injected with saline intraperitoneally and no drugs were used. The rats in group 2 were injected with 75 μg/kg Cerulein every hour intraperitoneally at one hour intervals, a total of 4 times.Group 3 experimental animals were given 50 mg/kg Rosmarinic acid with a way of peroral gavage. The rats in Group 4 were given 50 mg/kg Rosmarinic acid by peroral gavage after 75 μg/kg Cerulein was injected intraperitoneally 4 times per hour. Afterwards, all animals in the study groups were sacrificed by exsanguination, blood samples from the heart and pancreatic tissue were taken for examination. Results: In the acute pancreatitis group, tissue necrosis, edema and inflammation were observed. In addition, a statistically significant difference was found in serum TNF-α values compared to other groups.It was observed that the rosmarinic acid group did not harm the rats and tissues with both histopathological and serum values close to the control. It was determined that the use of Rosmarinic acid after acute pancreatitis had a positive effect on4 tissues and blood values, but still did not cause complete recovery. Conclusion: In the case of acute pancreatitis, it was concluded that Rosmarinic acid has a partial curative effect, but still does not provide a complete cure.