Üç pottiaceae türünün yaşam döngüleri üzerine gözlemler
Observations on the life cycles of three pottiaceous species
- Tez No: 813569
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ERDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Aloina ambigua, Streblotrichum convolutum, Microbryum starckeanum, yaşam döngüsü, yapraklı karayosunları, Aloina ambigua, Streblotrichum convolutum, Microbryum starckeanum, life cycles, bryophytes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Tezin amacı çoğunlukla kuraklığa uyumlu türlerden oluşan Pottiaceae ailesinin bölgemizde yayılış gösteren 3 türünün (Aloina ambigua, Streblotrichum convolutum ve Microbryum starckeanum) yaşam döngülerinin izlenmesi ve bu türlerin biyolojilerinin aydınlatılmasına katkılar sağlanmasıdır. Materyal ve Yöntem: Çalışmada, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi kampüs alanında yayılış gösteren üç Pottiaceae türünün mevcut popülasyonları materyal olarak kullanılmıştır. Popülasyonlara ait gözlemler düzenli olarak yapılmış, her inceleme periyodunda popülasyonlardan alınan temsili parçalar (örnekleme) üzerinden mikroskop altında gelişim durumları değerlendirilmiş ve kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Çalışmamızda üç Pottiaceae türünün yaşam döngülerinin her bir fazına ait veriler toplanmış ve bu veriler ışığında yaşam döngülerinin seyri gösterilmiştir. Sonuç: İncelenen türlerin Akdeniz iklimi koşullarına uyumlu olarak ilk kararlı yağışlarla çimlenmeye başlayıp yaz kuraklıkları başlamadan döngüyü tamamladığı gözlense de, Aloina ambigua ve Streblotrichum convolutum'un döngüsünün (Eylül) Kasım - Mayıs (erken yaz) aralığında tamamlandığı fakat Microbryum starckeanum türünde erken kış ve bahar dönemi sonu arasında tüm sürecin gerçekleştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the thesis is to monitor the life cycles of drought-adapted 3 species of the Pottiaceae family (Aloina ambigua, Streblotrichum convolutum, and Microbryum starckeanum), and contribute to the elucidation of the biology of these species. Material and Method: In this study, the existing populations of three Pottiaceae species distributed in the campus area of Aydın Adnan Menderes University were used as materials of the study. Observations of the populations were realized regularly, and their developmental status was evaluated and recorded under the microscope on representative parts (sampling) taken from the populations in each examination period. Results: In our study, data on each phase of the life cycles of three Pottiaceae species were collected and the course of their life cycles was shown in accordance with these data. Conclusion: Although it was observed that the examined species started to germinate with the first permanent precipitation in accordance with the Mediterranean climate conditions and completed the cycle before the summer droughts began, the cycle of Aloina ambigua and Streblotrichum convolutum was completed between November - May (early summer) but in Microbryum starckeanum this process is completed between early winter and end of spring period.