The effect of continuous and isothermal cooling on the mechanical properties of a low carbon bainitic steel
Sürekli ve izotermal soğutmanın düşük karbonlu beynitli çeliğin mekanik özelliklerine etkisi
  1. Tez No: 813673
  2. Yazar: ESRA KADERLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÖGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: beynitik çelik, kalıntı östenit, sürekli sogutma, izotermal dönü-süm, beynit, bainitic steel, retained austenite, continuous cooling, isothermal transformation, bainite
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Beynitik mikroyapıya sahip çelikler, yüksek stress altındaki dövme parçalar için bü-yük olanaklar sunar. Bu çeliklerde beynitik fazın morfolojisine ba˘glı olarak farklı mekanik özellik kombinasyonları ayarlanabilir. Ayrıca, sürekli soguma ile elde edilen beynitik yapı, ısıl islem adımını ortadan kaldırarak avantaj saglar. Karmasık ısıl islem prosedürleri kullanmadan beynitik mikroyapının elde edilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalısmada, düsük karbonlu bir beynitik dövme çeligi, farklı Mo ve Si miktarlarıyla incelenmistir. Bu morfoloji, Ms sıcaklıgının hemen üzerinde yapılan izoter-mal islemlerle elde edilen beynitle karsılastırılmıstır. Morfolojiler, optik ve taramalı elektron mikroskopunda incelenmistir. Sürekli soguma numunelerinde igne benzeri ve granüler beynit gözlenirken, izotermal soguma ile igne benzeri beynit morfolojisi gözlenmistir. Mekanik özellikler sertlik testi, charpy darbe testi ile arastırılmıs ve XRD ölçümü ile kalıntı östenit miktarı belirlenmistir. Si içerigi arttıkça kalıntı östenit miktarı hafifçe azalmaktadır. Mekanik test sonuçlarına göre sürekli soguma ile yeterli dayanıklılıga sahip yüksek mukavemetli (ą900 MPa) bir çelik elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
Steels with a bainitic microstructure offer great possibilities for highly stressed forged components. Different combinations of mechanical properties can thereby be adjusted in these steels, dependent on the morphology of the bainitic phase. Also, the bainitic structure obtained by continuous cooling offers an advantage by eliminating the heat treatment step. The aim is to obtain the bainitic microstructure without using complicated heat treatment procedures. In this study, a low carbon bainitic forging steel is studied with different Mo and Si amounts. This morphology is compared with the bainite obtained by isothermal treatments just above the Ms temperature. Morphologies were investigated by optical and scanning electron microscopy. Needle-like and granular bainite are observed on continuous cooling specimens whereas needlelike bainite morphology is observed with isothermal cooling. Mechanical properties were investigated by hardness test, tensile test, charpy impact test, and retained austenite content was determined by XRD measurement. As Si content increases retained austenite amount decreases slightly. A high-strength (ą900 MPa) steel with adequate ductility was obtained with continuous cooling according to mechanical test results.