Hucurât Sûresi'nin sosyal ahlâk bağlamında tahlili
An assessment of the surgery of Hucurat in the context of social ethics
  1. Tez No: 814070
  2. Yazar: BÜŞRA YİĞİTER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP CERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, Hucurât Sûresi, Ahlâkî İlkeler, Sosyal Ahlâk, Quran, Surah Hucurat, Moral Principles, Social Ethics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmamız sosyal yaşamdaki insan ilişkilerinde uyulması gereken sosyal ahlâk ilkelerinin Hucurât sûresi bağlamında tespitini ve sosyal yapı üzerindeki etkilerini içermektedir. Çalışmamız bir giriş ve iki bölümden oluşmakta olup öncelikle giriş bölümünde konusu, amacı ve yöntemi üzerinde durularak araştırmadaki metot ortaya konulmuştur. Birinci bölümün başlığını sosyal ahlâk kavramının tanımı ve din ile bağlantısı oluşturmaktadır. Bu bölümde konuyla ilgili olarak Kur'ân-ı Kerîm ve hadisler incelenmiştir. Sosyal ahlâk kavramının tanımı ve kaynağı üzerinde durulduktan sonra Kur'ân-ı Kerîm ile olan ilişkisi ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Hucurât sûresi ile ilgili genel bilgilere yer verilmiş ve suredeki ahlâkî ilkeler tespit edilmiştir. Hucurât sûresinde belirlenen ahlâk ilkeleri sosyolojik açıdan incelenerek bu ahlâkî ilkelerin insan ilişkilerindeki katkısına dair değerlendirmelerde bulunulmuştur. Bu değerlendirmeler, ilkelerin müminlerin birlik ve beraberlik içerisinde yaşaması için gerekli olan edep ve ahlâka dair uymaları zorunlu, inancın getirdiği yükümlülükler olduğu ifade edilmiştir. Modernleşen dünyada ahlâkî ilkelerin Hz. Peygamber dönemiyle sınırlı olmadığı bu ilkelerin önemini her geçen gün daha çok hissettiğimiz olayların meydana geldiğine dikkat çekilmiştir. Bu ahlâk ilkeleri Müslümanlar için hüküm niteliğinde olsa da diğer insanlar içinde insanî sorumluluk açısından önem arz etmektedir. Bu çalışma ile de bu ilkelerin hak ettiği değeri tekrar elde etmesini sağlayacağını ümit ediyoruz.
Özet (Çeviri)
This study contains the determination of the social ethics that should be followed in human relationships in social life in the context of surah al-hucurat and the impacts on the social structure. Our study constains an ıntroduction and two chapters, firstly, in the introduction, the subject, purpose and method in the research are presented and the metod of the research is presented. The title of the first chapter consists of the definition of the concept of social morality and its connection with religion. In this chapter, the Quran and hadiths are examined in relation to the subject. After focusing the definition and source of the concept of social morality, its relationship with the Quran is discussed. In the second part of this study, general information about surah al- hujurat was given and the moral principles in the surah were determined. The moral principles determined in Surah al-hujurat were examined from a sociologial point of view and evaluations were made about the contribution of these moral principles in human relations. These evaluations stated that the principles are obligatory for believers to comply with the decency and morality necessary for believers to live in unity and solidarity, and that they are obligations brought by faith. In the modemizing world, moral principles are not limited to the period of the Prophet, but the events that we feel the importance of these principles more and more every day.