Kültürel süreklilik bağlamında Türk halk müziğinde düzenleme (Cover) kavramına yönelik görüşler
Turkish in the context of cultural continuity origination in folk music (Cover) opinions on the concept
- Tez No: 814069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZALTUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk halk müziği, cover müzik, aranjman müzik, müzik sosyolojisi, Turkish folk music, cover music, arrangement music, music sociology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Geleneksel müzik yapıları takip edildiği her süreçte muhafaza kaygısıyla varlığını devam ettirmektedir. Türk halk müziği eserlerinin düzenlenmesi nedeniyle günümüzde rastlanan beğeni farklılıkları ise geleneğin sürekliliğine yönelik zıt söylemlere sebebiyet vermektedir. Bu çalışma, süregelen bir geleneğin günümüzdeki seyrini ortaya koyması ve Türk halk müziği eserlerinin düzenlenmesine yönelik beğeni farklılıklarının literatürde örneğine rastlanmaması sebebiyle önem arz etmektedir. Türk halk müziğinde düzenlemelerin müzikal yapıları, kültürel süreklilik ve yozlaşmaya etkisi konularında müzik öğretmenleri ve Türk halk müziği sanatçılarının görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada nitel ve nicel yöntemlerden oluşan karma araştırma yöntemi benimsenmektedir. Çalışmanın dayanak noktasını oluşturan karma yöntem deseni ise çeşitleme (triangulation) desenidir. Düzenleme (cover) olgusunun müzik öğretmenleri ve Türk halk müziği sanatçılarının görüşleri ekseninde betimlemesi yapılmıştır. Katılımcı grupları iki türdedir. Birincisi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda görev yapan müzik öğretmenleri ikincisi ise Türk halk müziği icracılarından oluşmaktadır. Bu bağlamda veri toplama aracı olarak müzik öğretmenlerine uygulamak üzere Türk halk müziğinde düzenleme (cover) olgusu hakkındaki görüşler anketi kullanılmıştır. Anketin gelişim sürecinde literatürden faydalanılmış, deneyimi olan kişilerle görüşmeler yapılarak maddeler oluşturulmuş ve uzman görüşlerinin ardından son hali verilmiştir. Anket 5'li likert tipte 21 maddeden oluşmaktadır. Anketin sonunda yer alan bir açık uçlu soru ile katılımcıların diğer görüşleri alınmıştır. Türk halk müziği sanatçılarıyla yapılan görüşmelerde kullanılmak üzere 5 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Google form aracılığıyla katılımcılar tarafından cevaplanan 61 form analize dahil edilmiştir. Verilerin analizinde anketteki görüşlere katılım durumunda yüzde ve frekans değerleri kullanılmış açık uçlu sorulara verilen cevaplar için içerik analizi yapılmıştır. Türk halk müziği sanatçılarıyla yapılan görüşmelerden elde edilen verilerin ise tema kod vasıtasıyla içerik analizi yapılmıştır. Katılımcıların verdiği cevaplardan hareketle Türkülerin düzenlenerek icra edilmesinin kültürel sürekliliğe katkı sağladığının düşünülmesi, çalışmamızın önemli bir bulgusunu oluşturmaktadır. Açık uçlu sorulara verilen cevaplarda ve yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen verilerde katılımcılar tarafından ortak bir kod ile vurgulanan“özün bozulmaması”telkini ise türkülerin içerdiği makamsal ve icrasal özelliklerin muhafaza edilmesi üzerinde bir ortak tavrın oluştuğunu göstermektedir. Ancak bu sayede, mümkün olduğu kadar sınırlı bozulma ile kültürel sürekliliğin devamının sağlanabileceği belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
Traditional music structures continue to exist with the concern of preservation in every process they are followed. Due to the arrangement of Turkish folk music works, the differences in taste encountered today cause opposite discourses about the continuity of the tradition. Our study is important because it reveals the current course of an ongoing tradition and the differences in taste for the arrangement of Turkish folk music works are not included in the literature. It is aimed to examine the views of music teachers and Turkish folk music artists on the musical structures, cultural continuity and effect of corruption in Turkish folk music. In the study, a mixed research method consisting of qualitative and quantitative methods is adopted. The mixed method design, which forms the basis of the study, is the triangulation design. The arrangement (cover) phenomenon has been described in the axis of the views of music teachers and Turkish folk music artists. Participant groups are of two types. The first consists of music teachers working in official schools affiliated to the Ministry of National Education, and the second consists of Turkish folk music performers. In this context, a survey of opinions on the phenomenon of cover in Turkish folk music was used to apply to music teachers as a data collection tool. In the development process of the questionnaire, the literature was used, the items were formed by interviewing people with experience, and the final version was given after expert opinions. The questionnaire consists of 21 items in a 5-point Likert type. Other opinions were taken with an open-ended question at the end of the questionnaire. A semi-structured interview form consisting of 5 questions was prepared to be used in interviews with Turkish folk music artists. 61 forms answered by the participants via the Google form were included in the analysis. In the analysis of the data, percentage and frequency were used in case of participation in the opinions in the questionnaire, and content analysis was performed for the answers to the open-ended questions. The data obtained from the interviews with Turkish folk music artists were analyzed by means of the theme code. Considering that the arrangement and performance of folk songs contributes to cultural continuity, based on the answers given by the participants, constitutes an important finding of our study. In the answers given to the open-ended questions and the data obtained from the semi-structured interviews, the suggestion of“maintaining the essence”emphasized by a common code by the participants, shows that a common attitude has been formed on preserving the modal and performative features of the folk songs. However, it is stated that in this way, the continuity of cultural continuity can be ensured with as limited degeneration as possible.