Gebelik döneminde kayıp yaşamış kadınların yas süreci ve manevi kaynaklarının incelenmesi
Women who have lost during pregnancy the morning process and spiritual resources examination
  1. Tez No: 814077
  2. Yazar: AYŞE DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Maneviyat, Gebelik, Perinatal Yas, Kayıp, Religious Psychology, Spirituality, Pregnancy, Perinatal Grief, Loss
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çalışmamız gebelik döneminde bebeğini kaybeden kadınların maneviyatlarının yas süreçlerine etkilerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini oluşturan yaşları 21 ile 59 arasında değişen 168 gönüllü kadın katılımcıya Kişisel Bilgi Formu, Maneviyat Ölçeği ve Perinatal Yas Ölçeği 2023 Ocak ve Mart ayları arasında online olarak uygulanmıştır. Perinatal yas ve maneviyat ile çalışmamızın bağımsız değişkenleri (eğitim durumu, ekonomik durum, yaş, dindarlık durumu, meslek, kaybın yaşandığı zaman gibi) arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre orta gelir durumuna sahip olan katılımcıların düşük ve yüksek gelirli katılımcılara göre Maneviyat Ölçeği alt boyutu anlam arayışı puanları daha düşük olarak görülmüştür. Yaş arttıkça maneviyatın arttığı aynı zamanda Perinatal Yas Ölçeği alt boyutu olan aktif keder düzeyinin de arttığı bulunmuştur. Ailesinden destek alan katılımcıların manevi başa çıkma puanlarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Manevi destek alan katılımcıların maneviyat puanları yüksek görülürken perinatal yas puanlarında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Kayıplarının üzerinden 10 yıldan fazla geçen katılımcıların maneviyat puanları daha yüksek bulunmuş perinatal yas puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı sonucu elde edilmiştir. Perinatal yas ile eğitim durumu, gelir durumu, meslek, aileden destek almak, psikolojik destek almak, manevi destek almak değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bağımlı değişkenler arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda maneviyat arttıkça Perinatal Yas Ölçeğinden alınan puanların azaldığı tespit edilmiştir. İki değişken arasında negatif yönde bir ilişki söz konusudur. Kendini dindar olarak belirten katılımcıların kendini dindar hissetmeyen katılımcılara göre maneviyat puanları yüksek çıkarken perinatal yas puanları düşük olarak tespit edilmiştir. Gebelik döneminde bebeğini kaybeden kadınların yas dönemlerini kolaylıkla atlatabilmeleri konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Our study was conducted to examine the spiritual impact of women who lost their babies during pregnancy on their mourning processes. The research sample consisted of 168 volunteer women aged between 21 and 59. Personal Information Form, Spirituality Scale, and Perinatal Grief Scale were administered online to the participants between January and March 2023. The relationship between perinatal grief and spirituality and the independent variables of our study (educational status, economic status, age, religious status, occupation, timing of the loss) were examined. According to the findings, participants with a moderate income level had lower scores on the sub-dimension of the Spirituality Scale, which is the search for meaning, compared to low and high-income participants. It was found that spirituality increased with age, and at the same time, the level of active grief, which is a sub-dimension of the Perinatal Grief Scale, also increased. It was concluded that participants who received support from their families had higher scores on the spiritual coping scale. While participants who received spiritual support had higher spirituality scores, no significant difference was found in the scores of perinatal grief. It was found that participants who had experienced the loss for more than 10 years ago had higher spiritual scores, but there was no statistically significant difference in perinatal grief scores. No significant difference was found between perinatal grief and variables such as educational status, income level, occupation, receiving support from family, receiving psychological support, and receiving spiritual support. The correlation analysis between the dependent variables revealed that as spirituality increased, the scores obtained from the Perinatal Grief Scale decreased. There is a negative relationship between the two variables. Participants who identified themselves as religious had higher spirituality scores and lower perinatal grief scores compared to participants who did not feel religious. Suggestions were made for women who lost their babies during pregnancy to cope with the mourning period more easily.